Uwielbiam naleśniki! Na słodko, na wytrawnie, każde są pyszne :) Tym razem zrobiłam je z mięsem mielonym, pieczarkami oraz papryką i zapiekłam w sosie pomidorowym, mniam! :D
Kasza jaglana, po ugotowaniu jest bardzo plastyczna, można z niej kształtować zgrabne kotlety z dodatkiem ulubionych warzyw. Ja wybrałam korzeń selera, czosnek i cebulę. Kotlety smażymy krótko, do lekkiego zrumienienia.
Dziś propozycja dla niecierpliwych i zabieganych. Oto chlebki roti, znane głównie z kuchni hinduskiej. Robi się je niezwykle szybko, ponieważ nie wymagają dodatku drożdży, zakwasu, ani nawet proszku do pieczenia. Na Sri Lance można je posmakować także w wersji kokosowej. Nie trzeba wydawać kokosów, aby je przygotować, wystarczy 5 składników!
Pochodzenie tej potrawy sięga XVIII wieku. Admirał Horatio Nelson opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował te zrazy, by zaintrygować admirała. I udało mu się to. Są też inne źródła, które mówią, że jest to danie kuchni staropolskiej, a nazwa nie ma nic wspólnego z pochodzeniem - jak przysłowiowa ryba po grecku, czy śledzie po japońsku;-)
Kruchy spód, delikatna serowa masa i lekka puszysta owocowa pianka totalnie podbiły nasze serca!
Sernik został okrzyknięty jednym z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek robiłyśmy!
I zgadzam się w 100%!
Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki.
Każdy będzie chciał dokładkę – gwarantuję!
Lekki, puszysty, delikatny …. dla każdego!
Kochani, kolejny ciekawy przepis wygrzebany z czeluści moich dysków :) Chlebek same ziarna. Banalny do zrobienia (potrzebna miska i łyżka do wymieszania składników :-) ), bardzo wysoko energetyczny, bez zbóż.
Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-)
Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy.
Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.
Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę...
Mleko i śmietankę zagotowujemy z 70 g cukru i skórką otartą z wyszorowanej cytryny.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy z resztą. Na koniec dodajemy olej Kujawski i mieszamy. Studzimy i przelewamy do 4 pucharków lub szklanek...
200 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Do ciepłej czekolady stopniowo dodajemy twaróg, mieszając. Dodajemy cukier puder i 20 ml oleju z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na schłodzony spód dyniowy...
Stuten, regionalny przysmak - to nic innego jak niemiecki drożdżowy chlebek rodzynkowy. Blisko mu smakowo do naszej chałki. Nie jest jednak pleciony jak chałka, ale zawsze upieczony w kasetowej foremce, z apetycznym nacięciem na górze i usiany mnóstwem rodzynek. Stuten od chałki różni także struktura ciasta, jest bardziej zwięzła.
Przygotowujemy krem cytrynowy. 2 jajka, 2 żółtka, drobno startą skórkę i sok z trzech cytryn, 5 g mąki ziemniaczanej oraz 200 g cukru umieszczamy w niewielkim garnku. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż krem zgęstnieje. Dodajemy 10 ml oleju Kujawski i studzimy.