Buraczana focaccia
W walentynki świat nabiera różowych barw. Różowy kolor można przemycić także do wypieków dodając do ciasta sok buraczany. Tym razem proponuję upiec focaccię z plastrami buraka i posypać z wierzchu ulubionym serem.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 50 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- soku z buraków - 300 ml
- upieczony burak - 1 szt.
- sera feta - 70 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letni sok z buraka z wodą i oliwą. Wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy w ceramicznej formie (o średnicy ok. 25 cm) skropionej oliwą. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami pieczonego lub ugotowanego buraka i kawałkami sera feta. Skrapiamy oliwą. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut w 200 stopni.
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.