Walentynkowe ciasto czekoladowe
Składniki :
370 g mąki pszennej tortowej
160 g cukru (można użyć również ksylitolu)
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka kawy drobno zmielonej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju rzepakowego (lub innego)
100 ml wody
150 ml mleka bez laktozy (lub roślinnego)
Dodatkowo:
Czekolada mleczna bez laktozy (można zastąpić zwykłą mleczną , w wersji wegańskiej gorzką )
Cukrowe serduszka
Sposób wykonania:
1. Do miski miksera przesiewamy mąkę, kakao, kawę, sodę i sól, cukier – mieszamy.
2. Wlewamy stopniowo wodę, mleko, olej cały czas miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu .
4. Foremkę keksową natłuszczamy odrobiną oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przelewamy ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut lub dłużej, do suchego patyczka.
6. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
7. Przestudzone ciasto dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy cukrowymi serduszkami (można użyć także inne dekoracji)