To jest sprawa indywidualna, bo niektórzy lubią dość kwaśne szarlotki i tutaj sprawdzą się jabłka typu Szara Reneta, Gloster czy Antonówka. Z jabłek o łagodniejszym i słodkim smaku warto sięgnąć po Ligol, Champion, a w sezonie Papierówkę.
Porady kulinarne
-
-
Chałka - jak uformować okrągłą formę warkocza?
Trzeba podzielić ciasto na 3 części, uformować w miarę równe ruloniki, zapleść warkocz i zawinąć go w okrąg.
-
Kasztany - jak obrać je ze skórki?
Skórkę kasztanów nacinamy na krzyż, a następnie blanszujemy partiami (po 5 sztuk) przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odstawiamy na chwilę do ostudzenia (w tym czasie go garnka wkładamy kolejną porcję, by sie zblanszowały), po czym zdejmujemy obie warstwy skórki (zewnętrzną brązową, gruba skórę i delikatną, mechatą skórkę wewnętrzną), pomagając sobie krótkim, ostro zakończonym nożykiem
-
Lukier królewski - jak go przechowywać?
Można przechować go w lodówce - najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym, woreczku strunowym lub szprycy.
-
Precele- co zrobić przed pieczeniem?
Przed pieczeniem warto krótko precle podgotować w wodzie z sodą oczyszczoną, dzięki temu będą pulchniejsze, a ich skórka stanie się złocista.
-
Ciasto drożdżowe - jakie drożdże?
Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże, jak wskazuje ich nazwa, powinny być świeże! Jeśli ich data ważności dawno minęła, to nie ryzykujcie ich użycia, ze starych drożdży rozczyn po prostu nie zacznie pracować. Co za tym idzie, gdybyście chcieli przygotować ciasto na takim rozczynie, to niestety zmarnujecie produkty. Inną opcją jest zastosowanie suchychdrożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu!
-
Puree z dyni - jaki gatunek dyni wybrać?
Przygotowuję puree z dyni hokkaido, to odmiana, która najlepiej się do tego nadaje.
-
Ciasto z kremem - jak je przechowywać?
Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem powinna być przykryta folią, można też ciasto przechowywać w zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone ciasto nie będzie obsychało i nawet po kilku dniach będzie apetycznie wyglądało.
-
Tort - co zrobić, aby się nie rozpłynął?
Wszystko musi być schłodzone
-
Jak przechowywać granolę?
Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.
-
Jakie jabłka do suszenia?
Jabłka przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe bez żadnych uszkodzeń i co najważniejsze niepryskane. Najlepiej z własnej uprawy lub dziko rosnące.
-
Brokuły - jak gotować, aby zachowały ładny zielony kolor?
Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny, zielony kolor brokułów.