Porady kulinarne

  • Brzoskwinie - jak ściągnąć skórkę ?

    W głębszym garnku zagotowuję wodę, a skórkę każdej brzoskwini nacinam na krzyż. Następnie zanurzam w wodzie owoce przez ok. 30 sekund, a następnie przekładam je do naczynia wypełnionego lodowatą wodą. Dzięki takiemu procesowi, skórka w prosty sposób zejdzie z owoców i nie będzie trzeba jej obierać.

  • Jak wyparzyć słoiki na przetwory?

    Wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia;

  • Czym różni się cukinia i kabaczek?

    Cukinia i kabaczek, różnią się od siebie stadium rozwoju, ale to w zasadzie to samo warzywo.

    Pochodzi z przepisu: Placki z cukinii / kabaczka
  • Dżem z agrestu - ile cukru?

    Dodatek cukru do dżemów bywa zróżnicowany. Dodając 500-700g cukru na 1 kilogram agrestu, dżem nie wymaga dodatkowego utrwalania. Cukier użyty w takiej proporcji jest rzeczywiście środkiem konserwującym. Można ograniczyć ilość cukru w dżemie do 200g na 1 kilogram owoców, należy jednak zagęścić dżem agrestowy przez odparowanie, a jego trwałość zapewnić drogą pasteryzacji.

    Pochodzi z przepisu: Dżem z agrestu
  • Pieczone ziemniki - jakie zmieniaki wybierać?

    Wybierając ziemniaki do tego przepisu, wybierzcie jak najbardziej zbliżone do siebie rozmiarem, aby równomiernie się upiekły i nie było niespodzianek, że u kogoś jest dobry, a ktoś inny dostał niedopieczony

  • Jak uzyskać efekt zebry ?

    Naprzemiennie wykładamy po około 1,5 łyżki jasnej masy na środek biszkoptów. Następnie na środek jasnej masy dajemy identyczną ilość ciemnej masy. Powtarzamy czynności, aż do skończenia obu mas.

    Pochodzi z przepisu: Sernik zebra na zimno
  • Ciasto ucierane - jak przygotować składniki?

    Przypomnę jeszcze kilka ważnych uwag dotyczących ciasta ucieranego, aby uniknąć ewentualnego zakalca. Warto, aby masło było bardzo, bardzo miękkie. Ja wykładam sobie go do misy miksera już wieczorem i miksuję z cukrem następnego dnia. Po dodaniu żółtek przychodzi czas na mąkę. Tutaj ważne jest, by po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Ja często odkładam mikser kiedy wciąż jeszcze mąka nie jest dobrze rozmieszana i mieszam całość łyżką. Po dodaniu białek,delikatnie mieszamy całość szpatułką

    Pochodzi z przepisu: Ciasto cytrynowe
  • Risotto - jak przygotować?

    Ryż musi powoli upijać się wodą, pęcznieć w oczach i nabierać kremowej tekstury. Dlatego niezmiernie ważny jest cały rytuał powolnego dolewania płynu i mieszania. Gotując risotto, należy przygotować sobie pół godziny wolnego czasu i niespiesznie mieszać w garnku, słuchając dobrej muzyki. Polecam również nalać sobie lampkę wina lub jak w tym przypadku cydru, a cały rytuał nabierze formy relaksu. 😉 Pamiętajcie również, aby ani ryżu, ani szparagów nie przegotować. Wszystko powinno być al dente, czyli w sam raz na ząb, zaś samo danie nie powinno być za gęste (konsystencja owsianki będzie tutaj idealna) – dlatego zawsze pod koniec gotowania dolewam…

  • Jak upiec ciasto na tartę?

    Najlepiej jest schłodzić przed pieczeniem foremkę wylepioną ciastem, a dodatkowo położyć na surowym cieście papier do pieczenia i obciążyć go np. suszoną fasolą. Po kwadransie obciążenie zdejmujemy i dopiekamy ciasto, aby miało ładny kolor i było chrupiące. Przed nalaniem masy jogurtowej warto kruchy spód lekko ostudzić.

    Pochodzi z przepisu: Cytrynowa tarta jogurtowa
  • Jaki uzyskać najlepszy aromat cytrynowy?

    Najlepiej jest uzyskać aromat cytryny dodając do ciasta świeżo startą skórkę cytrynową (pamiętajcie jednak, aby kupować do tego celu cytryny niewoskowane, a przed tarciem dokładnie je umyć). Ocierając skórkę cytrynową unikajmy otarcia białej części znajdującej się pod żółtą warstwą- jest gorzka. Dostępna w sklepach suszona skórka cytrynowa nie ma nawet procenta tego aromatu co świeża, nie polecam więc jej.  W ostateczności  kupcie naturalną (!) esencję cytrynową, którą można aromatyzować wypieki.

    Pochodzi z przepisu: Wilgotna i pyszna babka cytrynowa
  • Knedle - jakie ziemniaki wybrać?

    Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają się do nich odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw.

    Pochodzi z przepisu: Knedle z brzoskwiniami
  • Jak jeść pierożki chinkali?

    Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwytać je w palce (trzymać za czubek na szczycie pierożka), wgryźć się w niego, wypić cały płyn znajdujący się w środku, a następnie skonsumować resztę.

Zobacz też