Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów
Uwielbiam ją. Kremową w hummusie, strzelająca między zębami w sałatkach, udająca słodki krem w miksie z czekoladą albo własnie taką – chrupiącą, otoczoną pysznymi przyprawami, dużo lepszą niż chipsy. Cieciorka to moja miłość i mogłabym dodawać ją wszędzie. Ta prażona ciecierzyca po indyjsku będzie idealna jako dodatek do sałatek albo chrupak do filmu czy na imprezę.
Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsówSkładniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka kolendry w ziarnach, zmielonej
- 1 łyżeczka kurkumy i słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cieciorkę odsączamy i zbieramy nadmiar płynu ręcznikiem papierowym. Mieszamy z przyprawami i pieczemy 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Wartościowa, zdrowa przekąska lub dodatek do sałatek
Taka przekąska będzie świetna jako coś do chrupania do filmu czy podczas spotkania ze znajomymi, ale także jako dodatek do sałatek. Możecie dodać ją do każdej, nadając odrobinę charakteru. Jest szybka w przygotowaniu i zdrowa, pokochają ją też weganie. Można też bardzo fajnie bawić się jej smakiem – moja jest indyjska, ale możecie dodać inne przyprawy i całkowicie zmienić jej charakter. Dodajcie wędzoną paprykę albo zioła prowansalskie, a może dużo czosnku i suszonych pomidorów? Możecie łatwo dopasować ją do swoich smaków.