Delikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne!
Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne.
Moja kolejna pasta do chleba jest bardzo prosta. To połączenie fety i suszonych pomidorów. Użyłam pomidorów w zalewie i dolałam jeszcze trochę tej aromatyzowanej oliwy. Moja feta była trochę zbita więc oliwa ją nieco rozrzedziła jednocześnie nadała bardziej ziołowego smaku.
Czy próbowaliście kiedyś upiec chleb w żeliwnym garnku lub naczyniu żaroodpornym? Skórka wychodzi fantastycznie chrupiąca! Tym razem do prostego ciasta na chleb pszenny na zakwasie przemyciłam pokrojone w kostkę jabłko. Możecie dodać również ulubione zioła
Dzisiaj bierzemy się za łodygę brokułu, która w większości domów ląduje po prostu w koszu. Przyznam się, że sama kiedyś ją wyrzucałam, jednak na szczęście zmieniłam podejście. Jak się okazuje łodyga brokułu posiada większe ilości składników odżywczych, witamin i błonnika niż kwiaty tego warzywa, czyli "różyczki" które są zjadane najczęściej. Tych, których nie przekonują właściwości zdrowotne może przekona fakt, że łodyga brokułu to ok. 50% porcji, którą kupujemy.
Ostatnio przetestowałam przepis na schab, znaleziony na blogu Ania gotuje.
Mięso to wyszło tak dobre, że z całą pewnością będzie pojawiać się u nas częściej.
W zasadzie to w smaku jakoś mi użyta zielenina nie przebijała, ale wyszły tak dobre, mięciutkie i kruche, aż na samo wspomnienie mam znów na nie ochotę (a co lepsze, za schabem jakoś szczególnie nie przepadam;) ).
Płatki migdałowe pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem, aromatem migdałowym i śmietaną.Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.Jajko i żółtko ubić z cukrem na puszystą masę.Mleko podgrzać tak aby było letnie.Masło roztopić...
Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja.
Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju 😉 no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił.
Mimo stosunkowo długiego czasu oczekiwania te okrągłe placki są zdecydowanie warte zachodu. Chlebki pita na zaczynie poolish wychodzą puszyste, pełne pięknych bąbli i tak delikatne, że tych ze sklepu już nigdy więcej nie ruszycie.
Nowy tydzień zaczynamy koktajlem owocowo - warzywnym z burakiem, marchewką, jabłkami, ananasem i bananem. Taka bomba witaminowa, bardzo smaczna i odżywcza :-) Robicie takie koktajle? My dość często :-)
Te bułki zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami u dziadków. Nadal pamiętam ten smak miękkiej bułki posmarowanej masłem, dżemem lub miodem, zjadanej w towarzystwie kakao lub jogurtu 😉 Z pewnością
Młode buraczki wspaniale komponują się z greckim serem z mleka owczego i koziego, a wraz z odrobiną świeżych ziół i czosnku tworzą przepyszną mieszankę, od której wprost nie można się oderwać. Burek możecie podać w zasadzie w dowolnej formie: okrągła tarta, prostokątny placek, czy finezyjnie zawinięty ślimak będą równie dobre.
Ten przepis wynalazłam, kiedy szukałam inspiracji na to co mam w lodówce. Bardzo często w ten właśnie sposób wynajdujemy najciekawsze propozycje. Tym razem jest to zapiekanka makaronowa z dodatkiem kurczaka i papryki, z dodatkiem sosu na bazie przepisu pomidorowego. Jeżeli ktoś nie przepada za przecierem, można go z powodzeniem zastąpić krojonymi pomidorami w sosie pomidorowym.
Potrawka jednogarnkowa z drobną fasolką, selerem naciowym, marchewką i cebulą. Bardzo pożywne i zdrowe danie, w stylu fasolki po bretońsku. Syci i smakuje wyśmienicie. Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂
Dzisiaj polecam absolutnie fantastyczne zawijaski drożdżowe. W środku są posmarowane masłem, posypane skórką pomarańczową i cynamonem. Zapach, który unosi się w domu jest niesamowity.
Zdradzić Wam sekret drożdżowego ciasta? To żadna wiedza tajemna, wystarczy się go nie bać i obdarzyć troską, sercem i odrobiną cierpliwości, a na pewno pięknie wyrośnie i swym aromatem wypełni cały dom, zwłaszcza jeśli to będą drożdżowe cynamonki, a te z dzisiejszego przepisu są prz