Jak powstaje olej Kujawski z polskiego rzepaku?
Jak powstaje olej rzepakowy? Co oznacza „pierwsze tłoczenie”? Dowiedz się, jak przebiega produkcja oleju rzepakowego Kujawski!
Jak wygląda produkcja oleju rzepakowego Kujawski?
Olej rzepakowy Kujawski produkowany jest z polskiego rzepaku. Współpraca z wyselekcjonowanymi dostawcami i wieloetapowa kontrola surowca gwarantują, że do produkcji olejów marki Kujawski wykorzystywane są sprawdzone nasiona rzepaku bez GMO. W przypadku linii olejów premium w szklanych butelkach wykorzystywane są również inne nasiona oraz zioła.
Nasze oleje powstają z nasion bez GMO – wykluczamy przetwarzanie surowców zawierających genetycznie zmodyfikowane organizmy. Produkcja oleju Kujawskiego odbywa się z wykorzystaniem nasion rzepaku spełniających rygorystyczne wymagania jakościowe. Rolnicy dostarczający nam rzepak muszą przestrzegać zasad Dobrej Praktyki Rolniczej (DPR) oraz integrowanej ochrony roślin.
Wewnętrzny system kontroli nasion pozwala nam monitorować skład i czystość dostarczanego surowca, m.in. pod kątem obecności pozostałości pestycydów. Receptury oraz procesy produkcji naszych olejów dobieramy tak, aby konsumenci mogli w pełni korzystać z naturalnych właściwości olejów roślinnych.
Nasiona rzepaku przechowujemy w silosach zapewniających odpowiednią temperaturę i wilgotność. Następnie oczekują na proces rafinacji i tłoczenia.
Zobacz przepisy z olejem rzepakowym Kujawskim
Jak się robi olej rzepakowy Kujawski z pierwszego tłoczenia?
Nasiona rzepaku, podgrzane do odpowiedniej temperatury, są poddawane tłoczeniu w prasach powoli i tylko jeden raz (bez ekstrakcji chemicznej), aby zachować cenne wartości odżywcze. Stąd nazwa „pierwsze tłoczenie”. Świeżo wytłoczony olej z rzepaku jest filtrowany w celu oddzielenia pozostałości nasion, a następnie poddawany procesowi rafinacji.
Na czym polega rafinowanie oleju? Rafinacja (oczyszczanie) to proces, w którym olej oczyszczany jest z substancji niekorzystnych pod względem funkcjonalnym i zdrowotnym (pozostałości środków ochrony roślin, metale ciężkie, niechciane związki aromatyczne). Rafinacja nie zmienia właściwości odżywczych oleju rzepakowego – nie usuwa kwasów tłuszczowych, w tym cennych kwasów omega-3 (zobacz badania). Oczyszczony olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy E.
Oczyszczony olej rzepakowy ma złocisty kolor oraz neutralny smak i zapach, dzięki czemu nadaje się do zastosowań zarówno na ciepło, jak i na zimno (zobacz badania). Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest poddany filtracji i rozlewany do butelek.