Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
Tak, właśnie.... zdrowe, czekoladowe muffiny z mąką pełnozianistą, masłem orzechowym, syropem klonowym ... bez jajek. Mnie smakowały, dziewczynki zabrały do szkoły, więc jeszcze nie wiem czy przypadły i im do gustu. Myślę, że tak, bo są wilgotne, mooooocno czekoladowe...Polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 12 babeczek:
- 207g jabłkowego sosu (przypomina prażone jabłka do szarlotki)
- 50 ml syropu klonowego (można zamienić na miód)
- 75g cukru (użyłam białego, ale można podmienić na jakiś zdrowszy;) )
- 175g masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml mleka (można użyć migdałowego)
- 40g kakao
- 160g mąki pełnoziarnistej
- 100g czekoladowych groszków
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 190C.
Do miski wsyp mąkę i kakao, i dobrze wymieszaj.
Sos jabłkowy, syrop klonowy, cukier, masło orzechowe, sól i sodę włóż do miski i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj mleko i wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszaj przygotowane wcześniej suche składniki. Do surowego ciasta dodaj część czekoladowych groszków, pozostałe zostaw do obsypania muffinek przed pieczeniem,
Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp kilkoma czekoladowymi groszkami. Piecz około 20 minut.
Wyłóż na kartkę do wystudzenia. Wystudzone babeczki udekoruj mieszanką masła orzechowego i syropu klonowego.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis