Chai mini serniczki z musem mango
Te serniczki powstały trochę dlatego, że chciałam zużyć resztki kruchego ciasta, które mi się pokruszyło i trochę dlatego, że organizowałam imprezę w stylu orientalnym – i chciałam też podać przekąski w tym stylu. Całkowita improwizacja, która wyszła pysznie, a te babeczki zebrały same pochwały. Robi się je prosto, są zdrowe i w smaku inne niż standardowe smaki – mini serniczki chai z musem mango.
Indyjskie smaki zamknięte w słodkim serniku
Do tej pory dodawałam garam masalę tylko do słonych, wytrawnych potraw. Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i jej odrobina trafiła do tych sernikowych babeczek. Okazuje się, że użyta w małej ilości świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Indyjskie mini serniczki świetnie komponuj się z mango i pestkami granata, który ożywił ich pomarańczowo – żółty kolor.
Do przygotowania sporu użyłam pozostałego mi po robieniu tarty kruchego spodu orkiszowego. Pokruszył mi się i nie mogłam już go użyć. Rozkruszyłam go całkowicie i wymieszałam z roztopionym masłem. Wy możecie użyć ulubionych ciastek albo zrobić spód daktylowy, który również będzie tutaj świetnie pasował. Znajdziecie go w przepisie na mini serniczki z truskawkami.
Mini serniczki chai z musem mango
Składniki na spód (ok 16 mini serniczków):
- spód daktylowy z podwójnej porcji z tego przepisu
albo
- 300 g pokruszonych ciastek lub kruchego ciasta
- 80 g roztopionego masła
Składniki na serniczki:
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- ¾ szkl erytrolu lub cukru
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki garam masala
- po 1 łyżeczce imbiru i kardamonu
- po ½ łyżeczki cynamonu i kurkumy
Składniki na mus mango:
- 1 mango
- 2 łyżki wody
- po 1 łyżeczce imbiru i kardamonu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Do przyozdobienia:
- pestki granatu
Przygotowanie:
Spód z daktyli przygotowujemy według wskazówek zawartych w tym przepisie. Spód z ciasteczek po prostu mieszając pokruszone ciastka z masłem i wykładając nimi spód silikonowych foremek do muffinek. Możecie użyć też innych foremek, ale z takich najłatwiej będzie Wam wyjąć gotowe serniczki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Miksujemy wszystkie składniki masy serowej. Wykładamy do foremek lub papilotek, prawie do pełna. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Szykujemy mus mango. Blendujemy mango z wodą i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i żelatynę i gotujemy aż żelatyna cała się rozpuści. Wykładamy na wystudzone serniczki, przyozdabiamy pestkami granatu.