Chai mini serniczki z musem mango

 

Te serniczki powstały trochę dlatego, że chciałam zużyć resztki kruchego ciasta, które mi się pokruszyło i trochę dlatego, że organizowałam imprezę w stylu orientalnym – i chciałam też podać przekąski w tym stylu. Całkowita improwizacja, która wyszła pysznie, a te babeczki zebrały same pochwały. Robi się je prosto, są zdrowe i w smaku inne niż standardowe smaki – mini serniczki chai z musem mango.

Zdjęcie - Chai mini serniczki z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Indyjskie smaki zamknięte w słodkim sernikuZdjęcie - Chai mini serniczki z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tej pory dodawałam garam masalę tylko do słonych, wytrawnych potraw. Tym razem postanowiłam nieco zaszaleć i jej odrobina trafiła do tych sernikowych babeczek. Okazuje się, że użyta w małej ilości świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Indyjskie mini serniczki świetnie komponuj się z mango i pestkami granata, który ożywił ich pomarańczowo – żółty kolor.

Do przygotowania sporu użyłam pozostałego mi po robieniu tarty kruchego spodu orkiszowego. Pokruszył mi się i nie mogłam już go użyć. Rozkruszyłam go całkowicie i wymieszałam z roztopionym masłem. Wy możecie użyć ulubionych ciastek albo zrobić spód daktylowy, który również będzie tutaj świetnie pasował. Znajdziecie go w przepisie na mini serniczki z truskawkami.

Mini serniczki chai z musem mango

Zdjęcie - Chai mini serniczki z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód (ok 16 mini serniczków):

  • spód daktylowy z podwójnej porcji z tego przepisu

albo

  • 300 g pokruszonych ciastek lub kruchego ciasta
  • 80 g roztopionego masła

Składniki na serniczki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • ¾ szkl erytrolu lub cukru
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki garam masala
  • po 1 łyżeczce imbiru i kardamonu
  • po ½ łyżeczki cynamonu i kurkumy

Składniki na mus mango:

  • 1 mango
  • 2 łyżki wody
  • po 1 łyżeczce imbiru i kardamonu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Do przyozdobienia:

  • pestki granatu

Przygotowanie:

Spód z daktyli przygotowujemy według wskazówek zawartych w tym przepisie. Spód z ciasteczek po prostu mieszając pokruszone ciastka z masłem i wykładając nimi spód silikonowych foremek do muffinek. Możecie użyć też innych foremek, ale z takich najłatwiej będzie Wam wyjąć gotowe serniczki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Miksujemy wszystkie składniki masy serowej. Wykładamy do foremek lub papilotek, prawie do pełna. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Szykujemy mus mango. Blendujemy mango z wodą i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i żelatynę i gotujemy aż żelatyna cała się rozpuści. Wykładamy na wystudzone serniczki, przyozdabiamy pestkami granatu.

Smacznego!Zdjęcie - Chai mini serniczki z musem mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy