Smażone pierożki serowe
Jedliście kiedyś smażone pierogi? Nie? To najwyższa pora!
Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym.
Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie.
Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym.
Robi się je błyskawicznie!
I zawsze się udają!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 0,5 kg
* jajko – 1 szt
* woda – 0,5 szkl
* oliwa – 2 łyżki
* sól – 1 łyżka
NADZIENIE:
* ser feta – 300 g
* twaróg – 120 g
* ser żółty – 90 g
* jajko – 2 szt
* pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.
W misce mieszamy składniki nadzienia.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę.
Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.
Zajadamy gorące!