Niemiecki placek cebulowy to tradycyjny drożdżowy wypiek południowych i południowo-wschodnich Niemiec z pysznym cebulowym nadzieniem. Znam smak tego ciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę.
To dla mnie bombowe danie, jedno z ciekawszych kulinarnych wcieleń kalafiora. Tu występuje w roli puree i w roli złocistych różyczek. Do tego smak blanszowanego groszku, dopiero co wyjętego z łupinek i smak sycylijskich migdałów zrumienionych w piekarniku. Wszystko razem daje piękny smakowy efekt.
Kulki Rafaello to wyśmienity smakołyk inspirowany popularnymi pralinkami. Jest to deser który obłędnie smakuje, szybko się robi i błyskawicznie znika z talerza. Masa przygotowana jest z masła, mleka w proszku, mleka skondensowanego słodzonego oraz wiórków kokosowych
Piątek, więc propozycja słodkości na weekend :-) Tym razem oponki z serka homogenizowanego. (...) Oponki są puszyste, mięciutkie, proste w przygotowaniu. Nam smakowały bardzo. Polecam, z podanej porcji wychodzi jeden duży talerz :-)
Na wykałaczki można ponabijać niemal wszystko, co znajdziemy w lodówce. W swoich koreczkach postanowiłem pokusić się na włoskie zestawienie szynki parmeńskiej z melonem i dorzuciłem jeden z moich ulubionych serów o pięknej pomarańczowej barwie Red Leicester oraz zielone oliwki. Takie koreczki pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! ;)
Kisiel to prosty, zdrowy, lekkostrawny i smaczny deser. Nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie kisielu z torebki. Dzisiejszy posmakuje szczególnie miłośnikom egzotycznego mango. To zdrowsza wersja, bo przygotowana nie na soku, ale na musie z mango. Najlepszy jeszcze gorący. Jest pyszny!
Sernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek.Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących i zdrowo odżywiających się.
To takie danie na poważne śniadanie. Najbardziej lubię przygotowywać takie „pizze” w weekend. Wieczorem przesmażam warzywa (w zasadzie dowolne, ale mix papryki i cebuli wystarczy), rano tylko hop na gotowe ciasto francuskie, jajko i gotowe!
Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu.
Wywar, po brzegi wypełniony zdrowymi produktami – kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą, warzywami. Dodaj do tego czosnek, opiekaną cebulkę, liście laurowe, tymianek, kurkumę i szczyptę pieprzu cayenne, a otrzymasz pyszną i rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności.
Przepisów na różne pierogi jest mnóstwo. Farsze można wymyślać takie, na jakie mamy ochotę. U mnie dzieci najbardziej lubią pierogi ruskie, choć syn ostatnio został fanem tych z kapustą. Bardzo lubimy próbować wszelakie farsze. Tym razem zrobiłam pierogi z farszem jaki mój mąż jak twierdzi jadł przez całe dzieciństwo. Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulką wyszły bardzo smaczne.
Arancini, czyli z włoskiego małe pomarańcze to smażone na głębokim oleju kulki powstałe z wolno gotowanego risotto. Te sycylijskie ryżowe kule to prawdziwy zabójca głodu i swoisty ekwiwalent kanapki.