Surówka z pasternaku i jabłka
Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał.
Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam!
Składniki :
1 korzeń pasternaku - 250 g
1 duże jabłko - 200 g
200 g jogurtu
2 łyżki sokiu z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki
Przygotowanie:
- wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
- pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
- przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki
SMACZNEGO !