Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami

Błyskawiczny deser walentynkowy dla leniuchów, który zachwyci drugie połówki, a Wam pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Połączenie malin, serka mascarpone oraz bitej śmietany jest niezawodne i ukontentuje nawet najbardziej wybredną osobę. Przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Zdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 250 g mrożonych malin
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 15 ml zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • parę listków mięty
Dodatkowo
  • 2 słoiki o pojemności 330 ml

Przygotowanie

Maliny wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 5-8 minut z dodatkiem cukru wanilinowego (owoce mają się całkowicie rozpaść).

W tym czasie ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone z nasionami wanilii, a następnie dodajemy po łyżce ubitej śmietany cały czas miksując masę na niskich obrotach.

Maliny przecieramy przez sitko tak, aby otrzymać gładki sos. W zimnej wodzie zawieszamy mąkę ziemniaczaną. Sos podgrzewamy i dodajemy mąkę z wodą ciągle mieszając - dzięki temu sos stanie się gęstszy.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały przez ok. 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru.

Składniki układamy w słoiczkach w następującej kolejności:
  • masa waniliowa
  • sos malinowy
  • masa waniliowa
  • sos malinowy
  • masa waniliowa
  • prażone migdały
  • listki mięty
Z podanych ilości składników wychodzą 2 duże porcje.

Zdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami
1

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z buraków z granatem, rukolą i kozim serem
1

Carpaccio z buraków z granatem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Grzanki z borowikami

Grzanki z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pappardelle z naleśników w kremowym sosie z brokułami

Pappardelle z naleśników w kre…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim