Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można po to szybko wyskoczyć do sklepu. Do ślimaczków z ciasta francuskiego możecie dodać oczywiście swoje ulubione dodatki: chorizo, szynkę, boczek, suszone pomidory, paprykę, ulubiony ser, czy zioła.
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Postawić na gazie i zagotować. Usunąć ewentualną pianę. Ostrożnie dodać osączone owoce pigwy. Ponownie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu...
Lany chrust to idealna, słodka przekąska na cały okres Karnawału i na Tłusty czwartek. To takie ekspresowe faworki dla zapracowanych, bo odpada żmudne wałkowanie i wykrawanie pojedyńczych ciasteczek.
Delikatne i wilgotne, cytrynowe muffiny z dodatkiem jogurtu i skórki cytrynowej. Zrobisz je dość sprawnie, upieczesz szybko. Ładnie zapakowane np. w celofanowe torebki, będą doskonałym prezentem na Dzień Babci i Dziadka 🙂
Na osłodę zimowego weekendu przybywam tutaj z przepisem na ciacho, które ostatnio skradło nasze serca. Jest proste w przygotowaniu i bardzo elastyczne jeśli chodzi o dodatki. Ja użyłam mandarynek, ale też śmiało mogłam dodać same jabłka, a latem maliny, jagody, wiśnie, agrest czy morele.
Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.
Pomysły na śniadania nigdy się nie kończą i lubię co chwila wymyślać inne. Ostatnio postanowiłam połączyć jajko z moim ukochanym kruchym ciastem i powstały tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem. T
"Jak nie wiesz co zrobić to ugotuj zupę" powiedziała w jednej z audycji moja ulubiona psycholożka Katarzyna Miller. Zupa jest dobra na wszystko. No to ugotowałam porządny gar zupy. Może pomoże...
Polecam tak przygotowanego kurczaka, zwłaszcza w ten zimowy czas. Rozgrzewa, dopieszcza kubki smakowe i daje poczucie szczęścia:-) Tak, tak - nie żartuję:-)
Domowe (najlepiej jedzone jeszcze ciepłe, prosto z patelni!) drożdżowe racuchy z jabłkami to jedno z najlepszych dań, jakie tylko potrafię sobie wyobrazić!
Dzisiejszy przepis na pełnoziarniste wrapy łatwo dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa ma się w domu. Ważne, by powstało kolorowe, pełne smaku i wartości odżywczych danie
Batata obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z jedną łyżką oliwy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z pozostałą oliwą i szczyptą chili. Przesypać na tą samą blachę do pieczenia ale tak aby bataty i ciecierzyca się nie stykały...