Jak powstają oleje tłoczone na zimno Kujawski?
Olej tłoczony na zimno to naturalny, pełen wartości odżywczych produkt. Dowiedz się, jak wygląda proces jego wytwarzania od selekcji surowców po gotowy produkt na półce sklepowej.
Olej tłoczony na zimno – co to znaczy i jak powstaje?
Olej tłoczony na zimno to olej roślinny pozyskiwany poprzez mechaniczne wyciskanie nasion lub owoców w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne składniki odżywcze i walory smakowe (Wroniak, M., i inn. Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Nauka. Technologia. Jako, 2006, 2 (47), 46 – 58.).
Nasze oleje tłoczone na zimno powstają z najwyższej jakości nasion. Zanim nasiona trafią do tłoczni, sprawdzamy ich jakość za pomocą rygorystycznych badań i testów wykonywanych wewnętrznie, jak również w akredytowanych laboratoriach niezależnych.
Zobacz przepisy z olejem Kujawskim tłoczonym na zimno
Tłoczenie oleju na zimno – jak przebiega?
Oczyszczone nasiona i pestki tłoczone są na specjalnych prasach: powoli i tylko jeden raz, w temperaturze do 50°C, aby zachować cenne wartości odżywcze oraz pełnię smaku. Świeżo tłoczony olej przelewamy do zbiornika, w którym przez kilka godzin pozostałości nasion samoczynnie opadają na dno. Po tym wstępnym oczyszczeniu olej jest filtrowany na specjalnym filtrze.
Olej Kujawski tłoczony na zimno podlega badaniom fizykochemicznym i sensorycznym. Dzięki temu mamy pewność, że każda butelka oleju spełnia nasze wysokie wymagania jakościowe. Gotowy olej rozlewamy do butelek z ciemnego szkła, które chronią kolor, smak, aromat oraz cenne wartości odżywcze przed światłem.