Fuczki
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Jeśli poszukujecie alternatywy dla placków ziemniaczanych polecam Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej. Bardzo proste, szybkie i co ważne bez obierania i ścierania ziemniaków. Przepis dostałam od gospodyni bieszczadzkiej.
Składniki- mąka pszenna - 100 g
- mleko - 125 ml
- jajko - 1 szt.
- kapusta kiszona - 100-150 g
- kminek - szczypta
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej do smażenia
Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno olej, kłaść łyżką małe porcje ciasta. Smażyć kilka minut z jednej strony, następnie przewracać na drugą. Podawać na gorąco ze śmietaną.
Smacznego:)