Trufle czekoladowe
A może by tak na walentynki ;)
Słodkości domowych ciąg dalszych. Tym razem bardzo zdrowo, bo i gorzka czekolada i miód i ...porcja warzyw.
Tak właśnie! Skorzystałam z przepisu, którego głównym składnikiem jest czerwona fasola!
Trufle mają dość nieoczywisty smak (tzn.dzieci odmówiły współpracy ;)) ale na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest fasola.
Połączenie zdecydowanie godne polecenia.
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 35 g miodu
- 50 g cukru pudru/trzcinowego (drobnego)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej
- 50 ml kremówki
Przygotowanie:
Fasolę zmiksować na gładko z cukrem i miodem. Dodać 100 g stopionej czekolady gorzkiej.
Odstawić do lodówki, aby masa stężała
Po ok. 30 min. formować kulki wielkości orzecha laskowego.
Kulki najlepiej ułożone na papierze do pieczenia włożyć do zamrażarki.
W tym czasie stopić 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady deserowej ze śmietanką. Lekko wystudzić.
Wyciągnąć trufle z zamrażarki i obtaczać je w topionej czekoladzie. Ponownie włożyć do zamrażarki lub lodówki do stężenia (ok.20-30 min w przypadku zamrażarki)
Smacznego!
Czas przygotowania ok. 60 min
Ilość porcji: 15 szt. (5 osób)