Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)


W czasie mojego tygodniowego pobytu w Szkocji kilka razy kupowałam oatcakes, czyli słone ciasteczka owsiane. Doskonale nadawały się na śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym lub z kawałkiem sera. W wersji domowej piecze się je w piekarniku lub na blasze czy patelni. Są chrupiące, pyszne i łatwe do przygotowania.
Szkockie krakersy owsiane
- 200g kaszy owsianej rozdrobnionej
- 65g mąki owsianej + do podsypania
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 35g masła
- 7 łyżek wody
1) W misce wymieszać kaszę owsianą, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól.
2) W rondelku podgrzać wodę z masłem, aż się stopi.
3) Wlać do suchych składników i wyrobić ciasto.
4) Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm.
5) Wykrawać kółka (najlepiej małe, bo ciasto trochę się rwie).
6) Nasmarować i rozgrzać patelnię i piec 5-6 minut z każdej strony.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 32
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal