Kruche ciasteczka z mieszanką ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pinii. Przed pieczeniem, ziarna warto podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy chrupkości i aromatu :)
Ciasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami!
W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu!
Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka.
Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach.
Zima to idealny czas na przygotowywanie solidnych zup. Porcja takiej (no, może z małą dolewką…) może wystarczyć i za dwudaniowy obiad. W końcu mamy tu i ziemniaki, i warzywa, i klopsiki.
Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć. Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami.
Dzisiaj przepis na pyszną, soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad.
Zdrowa, domowa kuchnia nie może obyć się bez samodzielnie upieczonego chleba. Nie ma co szukać na sklepowych półkach zdrowego pieczywa, trzeba wziąć sprawy we własne ręce, zakasać rękawy i upiec chleb samodzielnie. Chleb piekę już 8 lat. Dzięki temu wyeliminowałam z diety sklepowe zapychacze jak również bardzo wątpliwej jakości mąkę pszenną.
Znacie ser burrata? Delikatny, kremowy, aksamitny... nawet nie wiem jak opisać ten smak, bo na myśl pcha się jedno słowo: niebiański. Mało znany w Polsce, a szkoda, bo jest to zdecydowanie najpyszniejszy ser jaki jadłam! Uwielbiam, to mało powiedziane - ubóstwiam go!
Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami.
Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz.
Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim smakiem!
Mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień.
Ja najbardziej lubię jeść burrartę po prostu z pieczonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Jednakże z szałwiowym pesto i podprażonymi ziarnami słonecznika smakuje wprost obłędnie, dlatego nie mogłem dłużej chować tego przepisu przed Wami.
Proste i tanie, a jednak niecodzienne, zaskakujące i wyszukane smarowidło. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 40 kcal), szczególnie bogata w antocyjany - najsilniejsze przeciwutleniacze i tiaminę - witaminę B1. Całość do schrupania na surowo, zatem nie ma żadnych strat witamin i składników mineralnych.
Do przygotowania tej nalewki można użyć także owoców pigwowca, które są o wiele mniejsze i bardziej kwaśne. Trzeba wówczas podwoić ilość dodanego cukru.
Poniedziałek zaczynamy od słodkości. Tym razem zdrowych, bo kulki zrobione z kaszy jaglanej, słodzone syropem klonowym. Bardzo fajne w smaku, szybkie i proste w przygotowaniu. Na pewno się już z takimi spotkaliście, a jak nie to polecam wypróbować
Zaczynamy kolejny rok działalności wirtualnej piekarni pięknym wypiekiem. Piekłam już niejednokrotnie chałki, ale tylko drożdżowe. Ta na zakwasie bardzo mnie zaintrygowała.
Dzisiaj, w nawiązaniu do indyjskiej kuchni, zrobiłam kotlety ziemniaczane. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że są niesamowite (no dobrze... użyli mniej cenzuralnego słowa, ale to nie zmienia faktu, że były bardzo dobre ;) To chyba jedne z moich najulubieńszych wegetariańskich kotletów, a kto mnie zna ten wie, że wege kotlety, to mój bzik.