Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu...
Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby było zdrowiej. Polecam
Trwa sezon cytrusowy, a ja szczególnie cenię sobie czerwone pomarańcze, które mogą być również świetnym dodatkiem do wypieków. Polecam dodać skórkę oraz sok z pomarańczy do ciasta drożdżowego, a dla tych, którzy lubią pikantne smaki dorzucić jeszcze posiekaną papryczkę chilli. Wyjdą z tego cudowne, orientalne bułeczki.
Obrać ziemniaki i cebulę. Filety śledziowe, ziemniaki i ogórki pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać czerwoną fasolę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce...
Kiedy masz ochotę na domowy, ciepły i pożywny obiad, a przy tym nie masz czasu na czasochłonne przygotowania, ugotuj zupę – krem z warzywami i ciecierzycą z puszki.
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, bo nadaje im nie tylko ciekawego różowego koloru, ale także ciekawy posmak. Tym razem zmieszałam tartego buraka z jabłkiem i przemyciłam do szybkiego pełnoziarnistego chleba. Dodatek ten sprawił, że miąższ chleba jest przyjemnie sprężysty mimo dodatku „ciężkiej” pełnoziarnistej mąki.
Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam?
Kotlety z kaszy jaglanej pojawiły się tutaj już nie raz. Dzisiaj polecam wersję leśną, z suszonymi grzybami. Doskonale smakują na ciepło, jako danie obiadowe i na zimno jako przegryzka między posiłkami. Wystarczy dorobić jakąś ciekawą surówkę i pyszne danie gotowe.
Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego. Pewnie nie tylko mi;-) Co powiecie na pierogi z takim farszem? Jarmuż smakuje wyjątkowo i doskonale się spisał jako moje zaspokojenie smakowe:-)
Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec!
Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące. Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to częściej, modyfikując przepis, np. dodając zioła czy orzechy.
Nie wiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków.
Na talerzu idealnie sprawdzi się coś rozgrzewającego. Na przykład szakszuka! Jajka z gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym. Tak w skrócie. Wyjadana prosto z patelni, ze świeżym chrupiącym pieczywem
Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie.