Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku
Dzień Babci. Święto, a w moim przypadku raczej wspomnienie ciepłej, kochającej osoby, której już od tak wielu lat z nami nie ma. Tej, która zawsze dbała o uśmiech na mojej twarzy, rozpieszczała, przytulała i zawsze miała gdzieś schowane ciasteczka.
Przeglądam stare fotografie, przywołuję w pamięci wspólnie spędzone chwile, smaki potraw, które dla mnie gotowała i tak sobie myślę, że gdyby babcia zobaczyła co mam dzisiaj na swoim talerzu to pewnie złapałaby się za głowę….
Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku
Składniki dla 2 osób:
- 1 duży batat
- 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 50g sera typu feta
- 2 garście kiełków zielonego groszku
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szczypty chili
- szczypta soli
Batata obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z jedną łyżką oliwy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z pozostałą oliwą i szczyptą chili. Przesypać na tą samą blachę do pieczenia ale tak aby bataty i ciecierzyca się nie stykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Upieczoną ciecierzycę wymieszać z przecierem pomidorowym, słodką papryką i szczyptą chili.
Na dwóch talerzach rozłożyć upieczone bataty i ciecierzycę. Dodać kiełki groszku. Posypać po wierzchu pokruszoną fetą. Podawać od razu.
Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku - podobne przepisy
> Sałatka z rukoli, mozarelli, kiwi i ciecierzycy
> Sałatka z pieczonych buraków i awokado z jajkiem
>Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami
Smacznego :)
Aronia