Racuchy drożdżowe z jabłkami
Domowe (najlepiej jedzone jeszcze ciepłe, prosto z patelni!) drożdżowe racuchy z jabłkami to jedno z najlepszych dań, jakie tylko potrafię sobie wyobrazić!
Kiedy zobaczyłam więc w magazynie Kukbuk przepis na (podobno) najdoskonalsze racuszki na świecie, nie mogłam się oprzeć i od razu zaczęłam testować! Muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam i przygotowałam zgłodniałej rodzinie cały półmisek idealnie chrupiących, lekkich racuszków pełnych soczystych kawałków jabłek. Podałam je oczywiście w najbardziej klasyczny sposób- posypane masą cukru pudru. Takie są najpyszniejsze!
Żeby było łatwiej proporcje z oryginalnego przepisu (podane w gramach) zamieniłam na łyżki/szklanki, żeby o poranku, kiedy bierzemy się za racuszkowe smażenie, nie trzeba było wyjmować wagi ;)
Z podanych proporcji wysmażycie ok. 15 racuchów.
Składniki:- mąka pszenna - 220 g (1 i 1/2 szklanki)
- drożdże instant - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1 i 1/3 szklanki
- masło - 50 g
- jajko - 1 szt
- jabłko - 2 średnie sztuki
- olej - do smażenia, np. rzepakowy
- cukier puder - do podania
Rozpuść masło. Połącz z mlekiem i odstaw, by lekko przestygło (ma być letnie). Wymieszaj z jajkiem.
Do miski włóż mąkę, cukier, sól, drożdże oraz proszek do pieczenia. Wlej mieszankę mleka. Wymieszaj.
Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Wmieszaj do ciasta.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej (wlewam ok. 1-2 cm). Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średni ogniu, do zarumienienia, z obu stron.
Usmażone racuchy odsącz na papierowym ręczniku, podawaj jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.