Racuchy drożdżowe z jabłkami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe (najlepiej jedzone jeszcze ciepłe, prosto z patelni!) drożdżowe racuchy z jabłkami to jedno z najlepszych dań, jakie tylko potrafię sobie wyobrazić!

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy zobaczyłam więc w magazynie Kukbuk przepis na (podobno) najdoskonalsze racuszki na świecie, nie mogłam się oprzeć i od razu zaczęłam testować! Muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam i przygotowałam zgłodniałej rodzinie cały półmisek idealnie chrupiących, lekkich racuszków pełnych soczystych kawałków jabłek. Podałam je oczywiście w najbardziej klasyczny sposób- posypane masą cukru pudru. Takie są najpyszniejsze!

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby było łatwiej proporcje z oryginalnego przepisu (podane w gramach) zamieniłam na łyżki/szklanki, żeby o poranku, kiedy bierzemy się za racuszkowe smażenie,  nie trzeba było wyjmować wagi ;)

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji wysmażycie ok. 15 racuchów.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 220 g (1 i 1/2 szklanki)
  • drożdże instant - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • mleko - 1 i 1/3 szklanki
  • masło - 50 g
  • jajko - 1 szt
  • jabłko - 2 średnie sztuki
  • olej - do smażenia, np. rzepakowy
  • cukier puder - do podania
Przygotowanie:

Rozpuść masło. Połącz z mlekiem i odstaw, by lekko przestygło (ma być letnie). Wymieszaj z jajkiem.

Do miski włóż mąkę, cukier, sól, drożdże oraz proszek do pieczenia. Wlej mieszankę mleka. Wymieszaj.

Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Wmieszaj do ciasta.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej (wlewam ok. 1-2 cm). Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średni ogniu, do zarumienienia, z obu stron.

Usmażone racuchy odsącz na papierowym ręczniku, podawaj jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Pancakes z mascarpone+ film
2

Pancakes z mascarpone+ film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zdrowe placuszki owsiane z bananem
1

Zdrowe placuszki owsiane z ban…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!

Bułki pszenno-żytnie – p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placuszki jaglano - migdałowe

Placuszki jaglano - migdałowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zupa pomidorowa na passacie
1

Zupa pomidorowa na passacie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym
2

Naleśniki z mięsem mielonym za…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Placki bananowe
2

Placki bananowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dutch baby – historia i przepis
1

Dutch baby – historia i…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

American Pancakes – Naleśniki amerykańskie

American Pancakes – Naleśniki…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki jogurtowe z pomarańczą
2

Placuszki jogurtowe z pomarańc…

Beti Beti
kruche babeczki

Korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Korzenne placuszki gryczane z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon