Kurczak z fasolą i pomidorami - danie jednogarnkowe
Tak jak mówiłam, przy okazji wpisu z testowania garnka próżniowego Happycall Vacuum (klik), że wrócę z przepisami jednogarnkowymi - i właśnie prezentuję jeden z nich. Polecam tak przygotowanego kurczaka, zwłaszcza w ten zimowy czas. Rozgrzewa, dopieszcza kubki smakowe i daje poczucie szczęścia:-) Tak, tak - nie żartuję:-)
Składniki:
- 6 udek z kurczaka bez kości,
- 1 puszka pomidorów koktajlowych lub pokrojonych w kostkę,
- 1 puszka fasoli białej gotowanej (można użyć suchej wcześniej namoczonej i ugotowanej),
- 1 cebula,
- kolendra mielona, kumin, oregano, szczypta cynamonu,
- płatki chilli,
- sól, cukier i pieprz,
- suszona kolendra do posypania (można użyć świeżej),
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie: Podsmażyć na 1 łyżce oleju doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Po zrumienieniu dorzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Na chwilę zamknąć pokrywę garnka i dusić razem. Następnie dorzucić pomidory, fasolkę i przyprawy do smaku. Ewentualnie podlać wodą i dusić pod przykryciem nie dłużej jak 20-30 minut. Doprawić do smaku przyprawami (ostrożnie z cynamonem i chilli). Podawać jako samodzielne danie, ewentualnie z pieczywem lub ryżem. Posypać natką pietruszki lub kolendrą (u mnie suszona kolendra). Potrawę można przygotować również w zwykłym garnku, ale wtedy fasolę wrzucić, jak już całość będzie gotowa. Chwilę podgrzać (około 3-4 minut) i podawać.