Muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-)
Składniki:
- muszle makaronowe u mnie 25 sztuk
- 250 g świeżego szpinaku
- 270 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta cukru trzcinowego
- sól
Dodatkowo:
- mini kulki mozzarelli
- oliwa do wysmarowania naczynia
1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki, to wyłączamy gaz.
2. Do ciepłego szpinaku wkruszamy fetę i mieszamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dodajemy passatę, suszone oregano i bazylię, oraz szczyptę cukru. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą lub cukrem.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy do niego przygotowany wcześniej sos. Łyżeczką nabieramy porcje szpinaku z fetą i nakładamy do muszli. Nafaszerowane muszle układamy delikatnie na sosie.
4. Kulki mozzarelli kroimy na pół i układamy na farszu w naszych muszlach.
5. Całość zapiekamy w 180 stopniach około 15 - 20 minut + 5 minut na funkcja grill. Smacznego :-)