Kochani, kolejny ciekawy przepis wygrzebany z czeluści moich dysków :)
Chlebek same ziarna.
Banalny do zrobienia (potrzebna miska i łyżka do wymieszania składników :-) ), bardzo wysoko energetyczny, bez zbóż.
Zdecydowanie polecam!
Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż) (porcja na dużą keksówkę)
135 g pestek słonecznika
90 g siemienia lnianego w całości
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów (u mnie laskowe)
145 g płatków owsianych górskich
4 łyżki łusek babki płesznik lub łupin babki jajowatej
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić np. miodem)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
400 - 450 g wody
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dolewamy wodę, roztopionemasło (lub olej kokosowy) i syrop klonowy lub miód. Całość starannie mieszamy, odstawiamy na min 2 h w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej masę na chleb.
Pieczemy przez 25 min, a następnie wyjmujemy chlebek z formy i pieczemy kolejne 30 -40 min. na samej blasze z piekarnika (lub na kratce). Gotowy chleb powinien być ładniezarumieniony z każdej strony.
Przechowujemy chleb zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego!
Przepisy z tych kategorii

2
Zdrowe, czekoladowe muffiny na…
montka
cukierenka

1
Snikers
Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

2
Rafaello z kaszy jaglanej z pi…
Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczki stir-fry z limonką…
Dagmara
U stóp Benbulbena

Kakaowa owsianka z bananem i o…
Kardamonowy
Kardamonovy

Batoniki proteinowe z kakao i…
Tyna
In cooking we trust
Przepisy z tych kategorii

2
Smażone pierożki serowe
Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1
Oatcakes - szkockie krakersy o…
Tyna
In cooking we trust

2
Walentynkowe ciasto czekoladow…
Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

2
Fuczki
wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini pączki serowe
Posmakujto!
Posmakujto!

Wegańskie magdalenki z mąki gr…
AZgotuj!
AZgotuj