Kiedy masz ochotę na domowy, ciepły i pożywny obiad, a przy tym nie masz czasu na czasochłonne przygotowania, ugotuj zupę – krem z warzywami i ciecierzycą z puszki.
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, bo nadaje im nie tylko ciekawego różowego koloru, ale także ciekawy posmak. Tym razem zmieszałam tartego buraka z jabłkiem i przemyciłam do szybkiego pełnoziarnistego chleba. Dodatek ten sprawił, że miąższ chleba jest przyjemnie sprężysty mimo dodatku „ciężkiej” pełnoziarnistej mąki.
Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam?
Kotlety z kaszy jaglanej pojawiły się tutaj już nie raz. Dzisiaj polecam wersję leśną, z suszonymi grzybami. Doskonale smakują na ciepło, jako danie obiadowe i na zimno jako przegryzka między posiłkami. Wystarczy dorobić jakąś ciekawą surówkę i pyszne danie gotowe.
Po świątecznym obżarstwie chce mi się czegoś zielonego. Pewnie nie tylko mi;-) Co powiecie na pierogi z takim farszem? Jarmuż smakuje wyjątkowo i doskonale się spisał jako moje zaspokojenie smakowe:-)
Największy urok muffinek to prostota ich przygotowania. Miska, kilka podstawowych składników, papierowe „papilotki” (mniej mycia foremek!) i można piec!
Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące. Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to częściej, modyfikując przepis, np. dodając zioła czy orzechy.
Nie wiem, czy mi uwierzycie, jeśli zacznę tymi słowami, ale ta panna cotta z marakują jest wprost obłędna! Pewnie każdy z Was zna ten włoski deser. Kremowa śmietankowa galaretka aromatyzowana wanilią jest moim zdaniem jednym z lepszych przysmaków.
Na talerzu idealnie sprawdzi się coś rozgrzewającego. Na przykład szakszuka! Jajka z gęstym, aromatycznym sosem pomidorowym. Tak w skrócie. Wyjadana prosto z patelni, ze świeżym chrupiącym pieczywem
Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba (jak w przypadku drożdżowego) czekać aż ciasto wyrośnie.
U mnie dziś przepis na sałatkę. Tym razem z kurczakiem, którego usmażyłam z papryką słodką, do tego kukurydza, pieczarki marynowane, jajka, ser żółty i kiełki brokuła. Sałatka wyszła pyszna, polecam.
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania drobnych przekąsek. W dodatku robi się je bardzo szybko. Co bywa zaletą, gdy impreza towarzyska jest organizowana spontanicznie. Karnawał sprzyja takim spotkaniom, a ja polecam na nie poniższe poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką.
Jabłka... od jesieni po zimę smakują wyjątkowo dobrze. Szczególnie w postaci szarlotki lub zapiekane z bakaliami. Pycha! W moim domu nigdy nie brakuje orzechów i rodzynek. Dlatego, gdy tylko nagle najdzie mnie ochota na słodki deser, to wydrążam kilka jabłek. Napełniam je bakaliami, przyprawiam cynamonem, kardamonem oraz miodem i zapiekam.
Żeberka pieczone w rękawie to fantastyczny pomysł na smaczny obiad przy którym nie trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości.
Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.