Dla tych, którzy nie zdążyli z upieczeniem pierniczków, zamieszczam przepis na ciasteczka, które nie muszą czekać 2-3 tygodnie do zmięknięcia. Można je jeść już po ostygnięciu. Zapraszam na świąteczne pierniczki pachnące pomarańczą.
Trwając w oczekiwaniu na ten najpiękniejszy dzień w roku dzielę się przepisem na pyszne bezglutenowe pierniczki i życzę wszystkim Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten świąteczny czas przyniesie radość i spokój, a betlejemska gwiazda zabłyśnie wyjątkowym blaskiem.
Sałatka gyros to warstwowa sałatka z kurczakiem, kukurydzą, ogórkami kiszonymi, cebulą, kapustą pekińską oraz majonezem i ketchupem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dzięki warstwowemu ułożeniu składników świetnie się prezentuje. To jeden z imprezowych klasyków, który zawsze się sprawdzi :).
Tym razem gratka dla wegetarian oraz osób, które unikają glutenu. Pomimo bycia zdeklarowanym mięsożercą, polecam to danie szczególnie jako smaczną odmianę w mięsnej diecie. Zapraszam Was na bezglutenowy pasztet wegetariański.
Mam nadzieję, że Wasze święta są wyjątkowo smakowite! Jakie pieczywo najbardziej lubicie na świąteczne śniadanie? Ja w tym roku upiekłam bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami.
Chyba najlepszy sero-malowiec, jaki miałam okazję do tej pory spróbować. Ciasto serowe i makowe, jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo w makowcu, znajdziesz pokruszone migdały. Doskonałe ciasto kruche i polewa z gorzkiej czekolady dopełniają całości.
Od kiedy dostępny jest w sklepach mielony mak zrobienie domowej masy makowej pełnej aromatów świąt jest jeszcze prostsze. Ten przepis jest naprawdę banalny i łatwo go zmienić dodając swoje ulubione bakalie i tworząc najprostszą masę makową. Przyda się do świątecznego makowca, bułeczek z makiem czy łazanek.
Bardzo prosta sałatka na bazie ryżu, z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, ananasa i majonezu. Jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga wiele krojenia. Świetna na kolację, imprezę czy do zabrania w pudełku do szkoły lub pracy.
Te ślimaczki serowe są wprost obłędne! Delikatne maślane ciasto drożdżowe pełne ziół i kurkumy, nadającej im piękny żółty kolor, wypełnione aromatycznym serem Red Leicester (Mimolette albo Cheddar również się nadadzą). Trudno jest się im wprost oprzeć, bo z każdym kęsem uzależniają!
Dziś pasta z dwóch rodzajów łososia: świeżego filetu i ryby wędzonej. Ja napełniłam nią małe foremki do tartaletek, ale możecie przygotować po prostu grzanki. Zwieńczeniem każdej porcji niech będzie łyżeczka kawioru- od razu otrzymamy bardziej odświętną wersję tej przekąski.
Grissini to chrupiące drożdżowe paluszki chlebowe, bardzo popularne we Włoszech. Możemy przygotować do nich nasze ulubione sosy i podać je na imprezie jako przekąskę lub zajadać przed dobrym filmem w tv. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.