Zrazy po nelsońsku

Zdjęcie - Zrazy po nelsońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pochodzenie tej potrawy sięga XVIII wieku. Admirał Horatio Nelson opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował te zrazy, by zaintrygować admirała. I udało mu się to. Są też inne źródła, które mówią, że jest to danie kuchni staropolskiej, a nazwa nie ma nic wspólnego z pochodzeniem - jak przysłowiowa ryba po grecku, czy śledzie po japońsku;-)
W oryginale potrawa jest zapiekana, a głównym składnikiem jest polędwica wołowa. Ja ją gotowałam w garnku próżniowym Happycall Vacuum (klik) i użyłam do jej przygotowania polędwiczki wieprzowej. Tamtej nie jadłam, a ta jest wyborna:-) Zapraszam!
Zdjęcie - Zrazy po nelsońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 cebula,
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • 4 - 6 ziemniaków średniej wielkości,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki śmietany (ja ją tu zupełnie pominęłam),
  • 1 łyżka masła lub oleju.

Przygotowanie:
Grzyby suszone moczyć przez 2 h w zimnej wodzie. Mięso oczyścić z błon i pokroić na 1 cm eskalopki. Rozbić ręką i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na łyżce masła. Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka, następnie warstwę plastrów ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem i na koniec wrzucić odsączone grzyby. Podlać lekko wodą i dusić w naczyniu próżniowym około 20-30 minut. Po odstawieniu potrawa jeszcze dochodzi. W oryginale należałoby grzyby obgotować i ziemniaki również, ale używając garnka Happycall zupełnie to pomijamy. No i robiąc tradycyjnie powinniśmy podlać śmietaną i zapiekać.

Zdjęcie - Zrazy po nelsońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zrazy po nelsońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rolowana polędwiczka wieprzowa
1

Rolowana polędwiczka wieprzowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square