Pudding chia na mleku roślinnym, z owocami tropikalnymi
Kolejny szybki deserek / kolacja.
Zamiast chia możecie spróbować użyć tapioki :)
Generalnie potraktujcie to jak bazowy przepis - można zmienić mus owocowy i owoce na wierzchu - co chcecie! Myślę ze świetny będzie też z malinami / jagodami / truskawkami / bananem :)
Dobrego tygodnia!
Pudding chia na mleku roślinnym, z owocami tropikalnymi.
(porcja dla trzech osób)
9 łyżek nasion chia
2 szklanki mleka roślinnego ( *dowolne mleko roślinne np. migdałowe, laskowe )
3 łyżeczki miodu
1 dojrzałe mango
1 marakuja ( * lub inne ulubione owoce na górę deseru )
Do słoika lub większej szklanki wsypujemy nasiona chia, zalewamy mlekiem, dosładzamy do smaku i bardzo starannie mieszamy.
Wkładamy do lodówki, po 10 minutach wyciągamy, i raz jeszcze mieszamy pudding (jest to k o n i e c z n e , inaczej nasiona chia skleją się na dnie )
Całość wkładamy do lodówki, przynajmniej na 30 minut.
Mango obieramy, wycinamy pestkę, i miksujemy miąższ na gładki mus.
Wydłubujemy łyżeczką ziarenka z owocu marakui.
Układamy deserek w szklankach lub małych słoiczkach. Na dno warstwa musu z mango, następnie pudding chia, na wierzch miąższ z marakui.
Podajemy natychmiast, lub po schłodzeniu.
Smacznego!