Kokosowe chlebki roti
Dziś propozycja dla niecierpliwych i zabieganych. Oto chlebki roti, znane głównie z kuchni hinduskiej. Robi się je niezwykle szybko, ponieważ nie wymagają dodatku drożdży, zakwasu, ani nawet proszku do pieczenia. Na Sri Lance można je posmakować także w wersji kokosowej. Nie trzeba wydawać kokosów, aby je przygotować, wystarczy 5 składników!
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 5 min
Czas wypieku: 24 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 375 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- mleka kokosowego - 125 g
- topionego masła klarowanego - 2 łyżki
- wiórków kokosowych - 125 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, sól, wiórki. Wlewamy powoli mleko kokosowe i masło klarowane. Zagniatamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
2. Ciasto zostawiamy w misie na kilka minut, aby odpoczęło.
3. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 części. Z każdej z nich formujemy kulę, z której wałkujemy cienki placek. Z wierzchu smarujemy delikatnie masłem klarowanym.
4. Placki wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Smażymy przez ok. minutę z każdej strony.