Kotlety z kaszy jaglanej
Kasza jaglana, po ugotowaniu jest bardzo plastyczna, można z niej kształtować zgrabne kotlety z dodatkiem ulubionych warzyw. Ja wybrałam korzeń selera, czosnek i cebulę. Kotlety smażymy krótko, do lekkiego zrumienienia. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką.
Warto dodać, że kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Działa odkwaszająco, rozgrzewająco i jest lekkostrawna. Jest źródłem witamin z grupy B i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E i K. W kaszy jaglanej, znajdziesz minerały tj. magnez, krzem, żelazo i wiele innych. I to nie wszystkie zalety kaszy jaglanej ?
Jak widać, warto włączyć ten rodzaj prosa, do naszego jadłospisu na stałe ?
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 małego korzenia selera ( 60 – 70 g )
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz i sól do smaku
- masło klarowane do smażenia
Kaszę wypłukaj kilkakrotnie w zimnej ( lodowatej ) wodzie. Przełóż kaszę do garnka z grubym dnem, dolej dwie pełne szklanki zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli.
Gotuj kaszę na małym ogniu, około 14 minut od zagotowania. Garnek przykryj grubą ściereczką i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż kaszę do miseczki i odstaw do przestudzenia.
Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj, korzeń selera zetrzyj na drobnej tarce.
Na patelni rozpuść, pełną łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę, czosnek i seler. Wszystko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa zmiękną i odparują wodę.
Do przestudzonej kaszy, dodaj warzywa, zioła, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
W dłoniach kształtuj małe kotlety. Kotlety smaż na średnim ogniu, na rumiano. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką. Smacznego ?