Kotlety z kaszy jaglanej

Kasza jaglana, po ugotowaniu jest bardzo plastyczna, można z niej kształtować zgrabne kotlety z dodatkiem ulubionych warzyw. Ja wybrałam korzeń selera, czosnek i cebulę. Kotlety smażymy krótko, do lekkiego zrumienienia. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką.

Warto dodać, że kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Działa odkwaszająco, rozgrzewająco i jest lekkostrawna. Jest źródłem witamin z grupy B i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E i K. W kaszy jaglanej, znajdziesz minerały tj. magnez, krzem, żelazo i wiele innych. I to nie wszystkie zalety kaszy jaglanej 🙂

Jak widać, warto włączyć ten rodzaj prosa, do naszego jadłospisu na stałe 🙂

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 małego korzenia selera ( 60 – 70 g )
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Kaszę wypłukaj kilkakrotnie w zimnej ( lodowatej ) wodzie. Przełóż kaszę do garnka z grubym dnem, dolej dwie pełne szklanki zimnej wody. Dodaj łyżeczkę soli.

Gotuj kaszę na małym ogniu, około 14 minut od zagotowania. Garnek przykryj grubą ściereczką i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż kaszę do miseczki i odstaw do przestudzenia.

Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj, korzeń selera zetrzyj na drobnej tarce.

Na patelni rozpuść, pełną łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę, czosnek i seler. Wszystko smaż mieszając, do czasu, kiedy warzywa zmiękną i odparują wodę.

Do przestudzonej kaszy, dodaj warzywa, zioła, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

W dłoniach kształtuj małe kotlety. Kotlety smaż na średnim ogniu, na rumiano. Podaj je z delikatnym mięsem indyka i z sezonową surówką. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z kaszy jaglanej z warzywami

Pulpeciki z kaszy jaglanej z w…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą
3

Kotlety z kaszy jaglanej z kap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kopytka
2

Kopytka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami

Barszcz czerwony z ziemniakami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy