Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym
Uwielbiam naleśniki! Na słodko, na wytrawnie, każde są pyszne :) Tym razem zrobiłam je z mięsem mielonym, pieczarkami oraz papryką i zapiekłam w sosie pomidorowym, mniam! :D
Składniki na ok. 4-5 porcji:
Nadzienie:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- ok. 700 ml passaty pomidorowej (w sezonie można użyć świeżych pomidorów)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
- papryka wędzona w proszku
- sól, pieprz
- 8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu
- ser żółty
- natka pietruszki
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić na nie mięso, doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Pieczarki oraz paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki odparują a papryka zacznie mięknąć.
Gotowym nadzieniem napełnić każdy naleśnik, zwinąć go w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlać passatę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, wymieszać i zalać przygotowanym sosem naleśniki dokładnie go rozprowadzając.
Tak przygotowane naleśniki zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Podawać na ciepło oprószone posiekaną natką pietruszki.