Mam dziś dla Was pyszną propozycję na obiad, mianowicie kurczaka zapiekanego z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem. Do tego kulki mozzarelli. Pysznie wyszło
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Danie jest dietetyczne i lekkostrawne, a przygotowanie szybkie i bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Gotowanie na parze jest najzdrowsza formą obróbki termicznej.
Dziś przepis na jedne z lepszych ciasteczek. My je uwielbiamy, były na blogu już kilka razy. Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają.
Zostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy.
Brownie z pieczonymi burakami upiekłam przypadkiem. Coś piekło się w piekarniku i wrzuciłam kilka buraków owinięte w folię. Z dwóch wyszło pyszne ciasto czekoladowe.
Gdy z każdym dniem robi się chłodniej, w naturalny sposób zwracamy się ku ciepłym potrawom, nie przez przypadek przyprawionym czosnkiem, imbirem i chili. Przyprawy te m.in. stymulują układ odpornościowy i mają właściwości bakterio i wirusobójcze. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, przyjemnie jest zasiąść nad miską gorącego curry. Gorąco polecam!
Wybrałam ten słoneczny makaron, który w towarzystwie pomidorków, rozgrzewa samym widokiem. Przenosi nas do odległych krajów, gdzie słońce świeci znacznie dłużej. Z utęsknieniem wspominam chwile spędzone we Włoszech. Już tęsknię za latem...
W diecie przyspieszającej metabolizm jemy sporo białka, dlatego każdy nowy, smaczny przepis jest mile widziany. Ten jest wyjątkowo uniwersalny i pasuje do każdej fazy diety. Jest bardzo prosty do przygotowania, a dodatek warzyw do klopsa dodatkowo aromatyzuje mięso. Dodatki warzywne można podmieniać w zależności od preferencji smakowych i wymagań diety.
Piwo z rana jak śmietana! Oczywiście nie zachęcam Was do spożywania alkoholu od świtu, ale proponuję upiec piwny chleb na zakwasie z dodatkiem miodu. Smakuje jak miodzio, palce lizać!
W lodówce była roszponka i mozzarella, znalazłam również mango, które córka miała w szkole w ramach Tygodnia Zdrowia. Zmieszałam wszystko ze sobą, dodałam pyszny sos i zajadałam się jedną z lepszych sałatek, jakie miałam okazję jeść. Bardzo Wam ją polecam.
Są pewne sprawy, których nie warto przekładać na potem. Ale to co na pewno warto przekładać to cieniutkie naleśniki kremem czekoladowo-orzechowym. Gdy masa między masą naleśników odpowiednio się nawarstwi powstanie z tego tort!
Bardzo smaczna, z mnóstwem witamin, dawka energii, i zwyczajnie zdrowa.
W zasadzie to nie jadłam jeszcze tak dobrego zamiennika nutelli.
Awokado jest tutaj składnikiem opcjonalnym.
I uprzedzam, ze jest uzależniająca.
Dziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :)
Lubicie jesienne przetwory? Wszyscy pewnie już znają czeko-śliwkę, czyli śliwkową, zdrową nutellę – bo te powidła w smaku przypominają delikatni właśnie ten popularny czekoladowo – orzechowy krem. O ile nutelli nie lubię (tak, wiem, jestem chyba jedyną osobą na świecie!), to czekoladowe powidła śliwkowe mogłabym wyjadać ze słoika łyżką i nigdy mi się nie znudzą.