Kotlety mielone z indyka z dynią
Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów. Te z pieczarkami znajdziesz tutaj, z dodatkiem buraka tu lub z dodatkiem włoskiej kapusty tu.
Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dynii mają dużo więcej walorów zdrowotnych.
Składniki:
900 g zmielonego mięsa z indyczego udźca
300 g dynii
1 jajko
1 cebula
bułka namoczona w mleku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
natka zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia
dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę zsszklić na łyżce oleju, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut
- mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
- lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut