Tatar z łososia wędzonego
Bombardują mnie ciągle przykre zdarzenia i informacje... Czy to taki czas u mnie, czy po prostu wszędzie tak się dzieje? Jak już widzisz światełko w tunelu, to kolejne razy spadają... Pocieszam się tylko, że to na uodpornienie, aby móc dużo znieść:-) I tak sobie myślę, żeby prawo serii tym razem przyszło, ale tej dobrej passy. Poszło:-) Na pocieszenie zapraszam na tatara!
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego na zimno,
- oliwa truflowa,
- 1 łyżeczka kaparów w zalewie,
- sok z cytryny,
- 1 cebula,
- ogórki ostre po meksykańsku (klik) (można zastąpić korniszonami lub kiszonymi wg uznania),
- pieprz świeżo zmielony i sól do smaku (ostrożnie bo łosoś jest słony, a ogórki ostre),
- szczypiorek.
Przygotowanie: Łososia posiekać drobniutko nożem. Kapary przepłukać pod bieżącą wodą. Posiekać na drobno. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać całość dolewając oliwę partiami i sok z cytryny. Doprawić wg uznania. Uformować z masy kulki, ułożyć na talerzach, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.