Chlebek dyniowo-bananowy
Wracam do Was z nowymi przepisami i nowymi słodkościami.
Jako, że sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy.
Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w przygotowaniu.
Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki.
Upieczony chlebek dyniowy sam w sobie jest mega pyszny. Ale jeśli chcecie go nieco stuningować, polecam posmarować wierzch masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami. Ja wybrałam bananowe krówki od Super Krówka. Pasują idealnie !
PRZEPIS NA CHLEBEK
DYNIOWO-BANANOWY
Składniki:
Przygotowanie:
Pure z dyni wymieszać z pogniecionym bananem - lub zblenderowac upieczone kawałki dyni z bananami.
Do miski przełożyć pure. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy.
Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto.
Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką.
Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 50 minut.
Upieczony chlebek dyniowo-bananowy wyjąć z blachy i położyć na kratce. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Chlebek dyniowo-bananowy posmarować masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami oraz ziarnami sezamu.
Smacznego !
Jako, że sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy.
Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w przygotowaniu.
Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki.
Upieczony chlebek dyniowy sam w sobie jest mega pyszny. Ale jeśli chcecie go nieco stuningować, polecam posmarować wierzch masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami. Ja wybrałam bananowe krówki od Super Krówka. Pasują idealnie !
PRZEPIS NA CHLEBEK
DYNIOWO-BANANOWY
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej ( lub innej )
- 1 duże jajko "L"
- 3/4 szklanki pure z dyni
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych
Przygotowanie:
Pure z dyni wymieszać z pogniecionym bananem - lub zblenderowac upieczone kawałki dyni z bananami.
Do miski przełożyć pure. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy.
Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto.
Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką.
Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 50 minut.
Upieczony chlebek dyniowo-bananowy wyjąć z blachy i położyć na kratce. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Chlebek dyniowo-bananowy posmarować masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami oraz ziarnami sezamu.
Smacznego !