Pasta z wędzonej makreli po irlandzku

Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli po irlandzku | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam sie Wam, że niespacjalnie często robię pasty do pieczywa. Co prawda ostatnio pochwaliłam się czekoladowym smarowidłem, ale to zupełny zbieg okoliczności. Zazwyczaj chleb smaruję masłem – i tu mogę Wam zdradzić, że taki świeży chleb z chrupiącą skórką posmarowany prawdziwym masłem to moja ulubiona przekąska. Czasami, kiedy mam pod ręką mój ulubiony miód spadziowy, taka przekąska zamienia się w prawdziwie słodką ucztę…

Chwilowo pogoda pod psem, miód się skończył, za to w lodówce wędzona makrela wołała rozpaczliwie, by coś z nią zrobić, zanim się zepsuje. Kupił ją sobie mąż, ale potem uznał, że ani przed pracą, ani tym bardziej w pracy nie jest wskazane opychanie się wędzoną rybą, bo zapach może być trudny do opanowania. Jako prawdziwie gospodarna i praktyczna śląska żona zrobiłam z tej nieszczęsnej ryby pastę do pieczywa, bo w takiej formie skusi się na nią nawet nasze potomstwo.

Jeśli już robię smarowidło z wędzonej makreli, to zawsze korzystam ze znanego Wam przepisu z majonezem i ogórkami. To zawsze będzie mój faworyt, ale tym razem sięgnęłam po recepturę irlandzką. Wyspiarze nie kiszą ogórków, a z majonezem wolą wymieszać tuńczyka, za to do wędzonej makreli dodają chrzan. Irlandzki horseradish sauce ze sklepowej półki niewiele różni się od przeciętnego polskiego kupnego chrzanu… niestety… Gdybyście jednak mieli zamiar użyć naprawdę dobrego, mocno chrzanowego chrzanu, takiego co, aż buzię wykręca – wtedy dajcie go o połowę mniej!

Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli po irlandzku | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI PO IRLANDZKU

  • 200 g wędzonej makreli
  • 125 g serka typu Philadelphia
  • 4 łyżki chrzanu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Oddzielamy mięso makreli od skóry i usuwamy ości. Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy. Dodajemy drobno otartą skórkę oraz sok z cytryny, a także serek i chrzan. Całość rozdrabniamy widelcem na możliwie gładka pastę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

(przepis wg The Complete Irish Pub Cookbook) Advertisements

Przepisy z tych kategorii

Pyszna pasta do kanapek z trewalem

Pyszna pasta do kanapek z trew…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Grillowany łosoś w sosie teriyaki
1

Grillowany łosoś w sosie teriy…

food² food²
Food Square

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
1

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust