Pasta z wędzonej makreli po irlandzku

Pasta z wędzonej makreli po irlandzku

Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli po irlandzku | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam sie Wam, że niespacjalnie często robię pasty do pieczywa. Co prawda ostatnio pochwaliłam się czekoladowym smarowidłem, ale to zupełny zbieg okoliczności. Zazwyczaj chleb smaruję masłem – i tu mogę Wam zdradzić, że taki świeży chleb z chrupiącą skórką posmarowany prawdziwym masłem to moja ulubiona przekąska. Czasami, kiedy mam pod ręką mój ulubiony miód spadziowy, taka przekąska zamienia się w prawdziwie słodką ucztę…

Chwilowo pogoda pod psem, miód się skończył, za to w lodówce wędzona makrela wołała rozpaczliwie, by coś z nią zrobić, zanim się zepsuje. Kupił ją sobie mąż, ale potem uznał, że ani przed pracą, ani tym bardziej w pracy nie jest wskazane opychanie się wędzoną rybą, bo zapach może być trudny do opanowania. Jako prawdziwie gospodarna i praktyczna śląska żona zrobiłam z tej nieszczęsnej ryby pastę do pieczywa, bo w takiej formie skusi się na nią nawet nasze potomstwo.

Jeśli już robię smarowidło z wędzonej makreli, to zawsze korzystam ze znanego Wam przepisu z majonezem i ogórkami. To zawsze będzie mój faworyt, ale tym razem sięgnęłam po recepturę irlandzką. Wyspiarze nie kiszą ogórków, a z majonezem wolą wymieszać tuńczyka, za to do wędzonej makreli dodają chrzan. Irlandzki horseradish sauce ze sklepowej półki niewiele różni się od przeciętnego polskiego kupnego chrzanu… niestety… Gdybyście jednak mieli zamiar użyć naprawdę dobrego, mocno chrzanowego chrzanu, takiego co, aż buzię wykręca – wtedy dajcie go o połowę mniej!

Zdjęcie - Pasta z wędzonej makreli po irlandzku | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI PO IRLANDZKU

  • 200 g wędzonej makreli
  • 125 g serka typu Philadelphia
  • 4 łyżki chrzanu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Oddzielamy mięso makreli od skóry i usuwamy ości. Mięso przekładamy do miski i rozdrabniamy. Dodajemy drobno otartą skórkę oraz sok z cytryny, a także serek i chrzan. Całość rozdrabniamy widelcem na możliwie gładka pastę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

(przepis wg The Complete Irish Pub Cookbook) Advertisements

Kategorie przepisów