Jabłka w karmelu na Halloween

Jabłka w karmelu na Halloween

Zdjęcie - Jabłka w karmelu na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chciałam przygotować coś w klimacie Halloween i wyszedł deser typowo dla dorosłych. To wariacja na temat amerykańskiego klasyka, jabłek pokrytych warstwą karmelu. Ja moja karmelową glazurę przygotowałam na bazie czerwonego wina, miodu i aromatycznych przypraw. Tym sposobem otrzymałam słodką polewę z delikatnie kwaskowatą nutą i aromatem cynamonu.

Zdjęcie - Jabłka w karmelu na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zależy Wam na wersji, którą z powodzeniem jeść będą mogły także dzieci, użyjcie do przygotowania polewy soku winogronowego.

Zdjęcie - Jabłka w karmelu na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważna uwaga, ugotowanie takiego syropu zajmuje trochę czasu, warto więc o cierpliwość. Uważajcie jednak, bo potem to moment, gdy karmel stanie się zbyt kleisty i po prostu trudny do obróbki. Jeśli tak się stanie- nic straconego, wystarczy ponownie lekko go podgrzać i dolać odrobinę płynu (wody/soku/wina).

Zdjęcie - Jabłka w karmelu na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość jabłek, jakie otrzymacie po przygotowaniu karmelu zależy od ich wielkości i od tego, jak grubą warstwą pokrywać będziecie owoce.

Zdjęcie - Jabłka w karmelu na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. A w ogóle to te jabłka z powodzeniem mogłyby występować w bajce o Śpiącej Królewnie, też się Wam tak kojarzą? :)

Składniki:
  • jabłka - ok. 5 szt, najlepiej czerwone
  • wino czerwone/sok winogronowy - 1 szklanka
  • miód/cukier - ok. 4 łyżki
  • cynamon - kawałek kory (nie używam mielonego, aby w karmelu nie było drobinek)
  • anyż - 1/2 gwiazdki
Przygotowanie:

Do małego rondelka wlej wino / sok. Dodaj miód i przyprawy. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż większość płynu odparuje (ok. 30-60 minut, w zależności do ognia i wielkości garnka), a w rondelku pozostanie tylko gęsty sos, osadzający się na łyżce.

Ważna uwaga: ugotowanie takiego syropu zajmuje trochę czasu, warto więc o cierpliwość. Uważajcie jednak, bo potem to moment, gdy karmel stanie się zbyt kleisty i po prostu trudny do obróbki. Jeśli tak się stanie- nic straconego, wystarczy ponownie lekko go podgrzać, dolać odrobinę płynu (wody/soku/wina) i wymieszać.

Kategorie przepisów