Szybkie i bardzo smaczne placuszki z banana, które pokochają na pewno dzieci i dorośli. Nie ma w nich cukru, bo słodycz dają banany, idealne do jogurtu, dżemu, solo z owocami. U mnie dzieci tym razem jadły same. Placuszki zniknęły w mig. Można je nawet jeść zimne, bo smakują super :-)
Tajskie, tajskie, tajskie. To chyba moje ulubione jedzenie. Idealnie łączy w sobie smaki słodki, słony, kwaśny i umami. I jest pikantne. A to lubię. Poza tym robi się szybko i łatwo, a największą trudność sprawia może zebranie składników.
Zapraszam na jesienne wydanie zupy klafiorowej na indyjską nutę. Dodatek curry nie tylko całkowicie odmienia kolor zupy, ale razem z kuminem, imbirem i mlekiem kokosowym tworzy ciekawy smak. Zupa jest pyszna! Syta, pożywna, a przy tym bardzo lekka.
Same placuszki są zdecydowanie fit, wystarczy spojrzeć na listę składników, do tego jeszcze zamiast smażyć upiekłam je. Idealnie nadają się dla małych dzieci i dla tych co na diecie, zapewniam, że pozostałym też posmakują.
Dodatek ricotty sprawia, że masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przesłodzony, a owoce nadają mu fajnego smaku. Zmniejszyłam jedynie ilość kakao w spodzie, bo nie chciałam, aby był zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)
Najbardziel lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł.
Tę pyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki, zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie!
Smaczna, szybka sałatka z serem camembert i wędzonym boczkiem to super pomysł na lekką kolację, przekąskę czy drugie śniadanie z delikatną orzechową nutą jaką daje olej z pestek dyni. Żeby ożywić danie można użyć czerwonych pomidorków koktajlowych a nie czarnych tak jak ja, choć one też dają fajny efekt :)
Nie zawsze jest tak, że sama wymyślam czy modyfikuję przepisy. Czasami po prostu sięgam do sprawdzonego źródła i na jego bazie przygotowuję danie. Tak było tym razem, gdy sięgnęłam do magazynu BBC „Good Food” i przygotowałam klasyczną babkę biszkoptową.
Tak byłam ciekawa jak smakuje kurczak w panierce zaproponowany przez Anię z "Wszystko smaczne", że musiałam go zrobić i nie żałuję, bo wyszedł super! Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach prowansalskich i cała rodzinka zajadała się, aż im się uszy trzęsły, to chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania :)
Pyszny, aromatyczny, lekko pikantny por duszony z czerwoną papryką. Smaczny, kolorowy dodatek obiadowy i kolacyjny do porcji białka w I i II fazie diety. Warzywa w trakcie diety jemy bez ograniczeń, także porcja warzywna dowolna.