Zupa marchewkowa z miski szczęścia
"Miska szczęścia" to niedawno wydana bardzo udana książka kulinarna. Zawiera mnóstwo łatwych i smacznych przepisów w podziale na pory roku. Korzysta się więc z niej bardzo prosto, już prościej się chyba nie da. :-) A dania, które powstają na bazie jej receptur są bardzo satysfakcjonujące. :-)
Zupa marchewkowa
1 kg marchewek eko
3 ząbki czosnku
skórka i sok z 2 pomarańczy
cynamon
mielone goździkiu
tłuczone ziele angielskie
chilli w płatkach lub w proszku
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól
do posypania: posiekana czerwona cebula i natka
Obrane i pokrojone marchewki, posiekany drobno czosnek, skórkę i sok pomarańczy, goździki, cynamon, ziele i chilli wrzucam/wsypuję do garnka. Zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 20 minut. Miksuję. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerzach posypuję cebulą i natką.
* źródło "Miska szczęścia" Laura Osęka