Obazda - bawarska pasta serowa

Zdjęcie - Obazda - bawarska pasta serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna.
Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb ze smalczykiem.

Składniki:

Zdjęcie - Obazda - bawarska pasta serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami150 g sera Camembert
100 g masła
175 białego serka np. Almette
2 szalotki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
szczypior

Wykonanie:

  • pokrojony na małe kawałki Camembert, masło i serek rozgnieść widelcem na gładką masę
  • szalotki obrać, pokroić w kostkę
  • kminek rozetrzeć w moździerzu
  • rozgnieciony ser wymieszać z cebulką i przyprawami
  • podawać schłodzony w lodówce posypany czerwoną papryką i szczypiorem

SMACZNEGO !


Zdjęcie - Obazda - bawarska pasta serowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta z fety i suszonych pomidorów

Pasta z fety i suszonych pomid…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z soczewicy
1

Pasta z soczewicy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki