Piwo z rana jak śmietana! Oczywiście nie zachęcam Was do spożywania alkoholu od świtu, ale proponuję upiec piwny chleb na zakwasie z dodatkiem miodu. Smakuje jak miodzio, palce lizać!
W lodówce była roszponka i mozzarella, znalazłam również mango, które córka miała w szkole w ramach Tygodnia Zdrowia. Zmieszałam wszystko ze sobą, dodałam pyszny sos i zajadałam się jedną z lepszych sałatek, jakie miałam okazję jeść. Bardzo Wam ją polecam.
Są pewne sprawy, których nie warto przekładać na potem. Ale to co na pewno warto przekładać to cieniutkie naleśniki kremem czekoladowo-orzechowym. Gdy masa między masą naleśników odpowiednio się nawarstwi powstanie z tego tort!
Bardzo smaczna, z mnóstwem witamin, dawka energii, i zwyczajnie zdrowa.
W zasadzie to nie jadłam jeszcze tak dobrego zamiennika nutelli.
Awokado jest tutaj składnikiem opcjonalnym.
I uprzedzam, ze jest uzależniająca.
Dziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :)
Lubicie jesienne przetwory? Wszyscy pewnie już znają czeko-śliwkę, czyli śliwkową, zdrową nutellę – bo te powidła w smaku przypominają delikatni właśnie ten popularny czekoladowo – orzechowy krem. O ile nutelli nie lubię (tak, wiem, jestem chyba jedyną osobą na świecie!), to czekoladowe powidła śliwkowe mogłabym wyjadać ze słoika łyżką i nigdy mi się nie znudzą.
Pumpkin pie to kultowe amerykańskie ciacho. W Stanach Zjednoczonych dyniową tartę wypieka się tradycyjnie z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Jednak ja uważam, że sezon na pomarańczowe kule jest wystarczającym powodem, żeby ją przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw.
Dwie kromki usmażonego na maśle, na złoto chleba. Pomiędzy nimi warstwa rozpływającego się sera. Nie liczymy kalorii. Tu liczy się tylko przyjemność. Żeby ją spotęgować, dodałam na wierzchu kanapek sadzone jajko polane ostrym sosem chili i szczypior.
Dyskusje na temat bezmięsnych obiadów odbywają się u nas co i rusz. Zwykle przeważała szalę opcja mięsna, ale ostatnio latorośl stwierdziła, że mięso w obiedzie jej nie jest potrzebne. Dlatego od razu następnego dnia przygotowałam to curry kokosowe.
W trakcie podróży po Andaluzji byłam zachwycona churrosami i hiszpańskimi pączkami. Zapączkował mi pomysł w głowie, aby odtworzyć ten smak w domu. Wiem jednak, że przepis byłby skomplikowany i przy smażeniu zaczęłyby się dla niektórych hiszpańskie schody, dlatego przygotowałam łatwiejszą wersję na pieczone gniazdka.
Kiedy dostałam od Amber zaproszenie do październikowej piekarni na marchwiowy chleb, to z czystej ciekawości chciałam go upiec. Jednak nie chciałam słodkiego chleba, bo bym musiała go sama jeść. Dlatego odrzuciłam zupełnie żurawinę i zamiast słonecznika dodałam orzechy włoskie. I to był strzał w 10.