Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
Dynia na słono, dynia na słodko. Którą jej wariację lubicie najbardziej? Ja nie mogłabym wskazać swojego ulubionego dyniowego dania, jest ich tak ogrom! Przypomniałam sobie, że w tym dyniowym szale zapomniałam podzielić się z Wami przepisem na pszenno – gryczane naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą. Korzenny smak pysznego, kremowego musu dyniowego idealnie komponuje się z lekko gryczanymi naleśnikami – wypróbujcie koniecznie na weekendowe śniadanie jesienne!
Słodki, orzechowy krem pełen warzyw!
Próbujecie pierwszy kęs. Korzenny krem delikatnie rozpływa się w ustach, jego słodycz cudownie podkręca lekko pikantny cynamon i imbir, a w tle wybija się aksamitne masło orzechowe. A w tym wszystkim kryją się przepyszne i zdrowe warzywa – pomarańczowa dynia Hokkaido (której nawet ni trzeba obierać!) i pełna białka cieciorka. Tą ostatnią bardzo często wykorzystuje do moich słodkich musów i kremów – ma bardzo delikatny smak, więc stanowi świetną bazę do wszystkiego. I okazuje się, że sprawdzi się nie tylko jako podstawa do hummusu, ale i musu czekoladowego, czy właśnie musu dyniowego o kremowej konsystencji. Ponadto ten krem jest bardzo prosty do zrobienia – a jeżeli wcześniej ugotowaliście dynie, to zajmie Wam dosłownie chwilę – tyle, ile będzie działał blender. A potem pozostaje tylko rozsmarować tę zdrową, fit pastę orzechową po ciepłych naleśnikach i podać do porannej kawy. I jesienny poranek od razu wydaje się przyjemniejszy!
Ciasto na naleśniki jest bardzo proste – powstają cieniutkie placki przypomianjące francuskie crepes – elastyczne, klasyczne. Możecie użyć też tylko mąki pszennej albo pszennej pełnoziarnistej.
Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycąSkładniki na naleśniki:
2 jajka
1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
2 szkl mleka
2 łyżeczki młodego jęczmienia
Składniki na sos dyniowy:
¼ małej dyni Hokkaido – upieczonej (ok. 30 min w 180 stopniach)
7 łyżek jogurtu greckiego naturalnego
4 łyżeczki ciecierzycy z puszki
2 łyżki masła orzechowego 100%
5 daktyli, zalanych wrzątkiem na 30 minut i odsączonych
2 łyżeczki cynamonu, kardamonu
1 cm świeżego imbiru
Do podania:
Syrop klonowy, orzeszki arachidowe
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony.
Składniki na krem dyniowy zblendować na gładką masę. Naleśniki smarować kremem i podawać z orzeszkami, polane syropem klonowym.
Smacznego!
Macie ochotę na więcej naleśników?
Na blogu znajdziecie ich całkiem sporo! Wypróbujcie np. te z korzennymi owocami albo jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami. Spodobają Wam się też naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, a jak macie ochotę na coś nieco innego upieczcie ten szwedzki naleśnik ze śliwkami !