• Compote z rabarbaru

    To nie błąd! Nie chodzi o nasz kompot, a anglosaski compote, czyli deser z duszonych w syropie i przyprawach owocach. Jest to proste danie, którego tradycja sięga czasów średniowiecza. Compote jest prosty do przygotowania, ugotowany z lokalnych, sezonowych składników, a przy tym łatwo zrobić dużą ilość w jednym naczyniu – nic dziwnego, że rozprzestrzenił się po całej zachodniej Europie i do dziś jest popularny.
  • Czosnkowa zupa krem z szafranem

    Na świecie najwięcej spotkać można go w potrawach kuchni wschodniej – w pilawach, daniach z ryżu i kuskusu, a także w kawie po arabsku. Z europejskich dań warto wspomnieć hiszpańską paellę, marsylską zupę rybną, risotto alla milanese, ciasteczka szafranowe z Kornwalii, bułki szafranowe lussekatt pieczone w dzień św. Łucji w Szwecji czy aïoli z Prowansji. Do tej listy możecie teraz jeszcze dopisać czosnkową zupę krem, na którą przepis czeka poniżej.