Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Mały pacjent powiedział, że zje tylko zupę, więc mu ugotowałam szybką pomidorową, lekko pikantną dzięki paprykowej kiełbasie, a do tego w intensywnej czerwieni, która pobudza apetyt. Był bardzo zadowolony. Nie tylko on, bo smakowała wszystkim w domu.
Do wrapów najbardziej lubię klasyczny coleslaw z białej kapusty z odrobiną marchewki. Natomiast do innych dań lubię różne wariacje, w tym kwaskowatą wersję z czerwonej kapusty z zielonym jabłkiem.
Zrobiłam przepyszne muszle nadziewane grzybami. W Toskanii na sos grzybowy ze śmietaną mówią boscaiola. „Boska Jola” jest boska w rzeczy samej, ale nic z Jolą nie ma wspólnego. Boscaiolo to po włosku… drwal, więc danie tłumaczyć można jako „sos drwala”. Jakby nie patrzeć grzyb pod drzewem rośnie, to i drwal na niego trafi przy robocie. Zapiekanka wyszła przepyszna.
Pieprzne kiełbaski Cumberland zapieczone z ziemniakami i jajkami dają całkiem solidną potrawę, którą można przełamać zieloną sałatką z rukoli, roszpunki i musztardowców. Danie najlepsze jest na ciepło, dla smaku i koloru przybrane natką pietruszki.
Curry z kalafiorem i kartoflami już niegdyś prezentowałam, ale tym razem największą atrakcją są jajka na twardo. Zapewniam was, że to jest naprawdę wyborne połączenie. Potrawkę można wszamać bez dodatków, ale też całkiem dobrym pomysłem będzie urozmaicenie jej zieloną fasolką gotowaną na parze lub wręcz dorzucenie liści szpinaku pod sam koniec gotowania.
W kuchni zaś króluje bardzo gęsta zupa z batatów z chrupiącym bekonem i grzankami. Rozgrzewa i ożywia atmosferę. Ponurość świata zewnętrznego znika w niepamięci, gdy miska parującej zupy wjeżdża na stół
Wrapy piątkowe, czyli rybne. Właściwie to warzywne, ale z dipem z łososiem z puszki. O różowym i czerwonym łososiu pisałam już dawno, dawno i to, o ironio!, również przy okazji wrapów z pastą rybną. Jakoś o tym zapomniałam i dzięki temu wyczarowałam nieco inne smarowidło z gorbuszy, czyli z różowego łososia
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i szalotkę obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę, wsypujemy posiekane cebule i smażymy, mieszając, aż się zeszklą. Następnie dodajemy kaszę perłową, mieszamy, by ziarna obtoczyły się w tłuszczu...
Po prawdzie po usmażeniu klopsiki z lekka nabrały kwadratowego wyglądu… Kulki z tuńczyka są całkiem smaczne, więc pewnie nie raz jeszcze je zrobię, gdy maluchy ponownie podniosą temat dzieciowego menu w naszym domu
Co zrobić, gdy banany dojrzały już tak, że dzieci kręcą na nie nosem, zamrażarka jest pełna mrożonych malin, a krzewy na działce uginają się pod ciężarem jeżyn? To jasne – trzeba zakasać rękawy i upiec rodzinie coś pysznego! Tym razem zrobiłam banana bread z owocami leśnymi i cytrynowym lukrem, który jest po prostu przepyszny,
Salmorejo to mniej znany kuzyn gazpacho, od którego różni się przede wszystkim kolorem i konsystencją. O ile gazpacho jest rzadką zupą o intensywnie czerwonej barwie, o tyle salmorejo ma kolor różowopomarańczowy i zdecydowanie gęstszą, bardziej kremową teksturę. Jedną i drugą podaje się schłodzoną w upalne dni
Ta banalnie prosta potrawa jest idealna dla wszystkich, którzy w daniach makaronowych, najbardziej lubią właśnie kluski. Może jednak okazać się zbyt makaronowa dla miłośników sosów. Dla mnie jest właśnie taka, jak powinna być. Wstążki obtoczone w aromatycznej oliwie z dodatkiem parmezanu i z wyrazistym w smaku fenkułem to dla mnie idealny przepis na letni posiłek.
Chcesz otrzymywać najnowsze przepisy na skrzynkę e-mail?
Załóż konto