Kalmary w cieście winnym

Zdjęcie - Kalmary w cieście winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki. To już ostatni przepis w ramach hiszpańskiej serii.

Najlepsze zostawiłam na koniec, złociste kalmary to moje popisowe tapasowe danie. Gdy zaczynam je smażyć w powietrzu dzieją się czary, przepis jest sprawdzony i dosyć stary. Kalmarowymi pierścieniami karmiłam już kilkakrotnie moją Drużynę Pierścienia w trakcie wyjazdów do Hiszpanii. Gdy przyjaciele śnili o pierścieniach i mieli kalmarowe marzenie, zabierałam się za smażenie. Kiedyś nawet robiłam je w nocy po kilku kieliszkach El Sol Espana, lekko winna i zaspana. Nie chciałam im odmawiać i czuć się winna. Do tej pory smażyłam je w cieście piwnym, tym razem zrobiłam w innym, bo w winnym, na bazie białego wina. Kalmary polecam jest świeżo usmażone, jeszcze gorące, są wtedy cudownie chrupiące.


Zdjęcie - Kalmary w cieście winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalmary w cieście winnym
  • 800 g oczyszczonych kalmarów (lub mrożonych krążków)
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • 250 ml białego wina
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (np. masło klarowane lub olej rzepakowy)
  1. Oczyszczone kalmary kroimy w paski tworzące krążki.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wino, proszek do pieczenia i przyprawy. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, ciasto powinno być gęste.
  3. W garnku rozgrzewamy olej.
  4. Kalmary moczymy w cieście winnym i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po ok. 2-3 minut z każdej strony. Następnie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy z cytryną i czosnkowym aioli.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Tarta de Santiago – szybkie migdałowo-cytrynowe ciasto pielgrzyma
1

Tarta de Santiago – szybkie mi…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros
3

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu