Kalmary w cieście winnym

Zdjęcie - Kalmary w cieście winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki. To już ostatni przepis w ramach hiszpańskiej serii.

Najlepsze zostawiłam na koniec, złociste kalmary to moje popisowe tapasowe danie. Gdy zaczynam je smażyć w powietrzu dzieją się czary, przepis jest sprawdzony i dosyć stary. Kalmarowymi pierścieniami karmiłam już kilkakrotnie moją Drużynę Pierścienia w trakcie wyjazdów do Hiszpanii. Gdy przyjaciele śnili o pierścieniach i mieli kalmarowe marzenie, zabierałam się za smażenie. Kiedyś nawet robiłam je w nocy po kilku kieliszkach El Sol Espana, lekko winna i zaspana. Nie chciałam im odmawiać i czuć się winna. Do tej pory smażyłam je w cieście piwnym, tym razem zrobiłam w innym, bo w winnym, na bazie białego wina. Kalmary polecam jest świeżo usmażone, jeszcze gorące, są wtedy cudownie chrupiące.


Zdjęcie - Kalmary w cieście winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalmary w cieście winnym
  • 800 g oczyszczonych kalmarów (lub mrożonych krążków)
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • jajko
  • 250 ml białego wina
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (np. masło klarowane lub olej rzepakowy)
  1. Oczyszczone kalmary kroimy w paski tworzące krążki.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wino, proszek do pieczenia i przyprawy. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, ciasto powinno być gęste.
  3. W garnku rozgrzewamy olej.
  4. Kalmary moczymy w cieście winnym i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po ok. 2-3 minut z każdej strony. Następnie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy z cytryną i czosnkowym aioli.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Malinowe racuszki na jogurcie

Malinowe racuszki na jogurcie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem
1

Gotowane jogurtowe babeczki z…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szybki deser, czyli jabłka w cieście francuskim
2

Szybki deser, czyli jabłka w c…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jaglanka z egzotycznymi owocami
1

Jaglanka z egzotycznymi owocam…

food² food²
Food Square

Placki jogurtowe z owocami
2

Placki jogurtowe z owocami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny