Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

W tym roku jabłonie w ogródku mojej babci oszalały i obsypały nas taką ilością jabłek, że musimy je rozdawać na lewo i prawo, bo sami nie jesteśmy w stanie ich przerobić :) Korzystając z okazji ( i zalegających w lodówce drożdży :p) po nie wiem jak długim czasie przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Rany, już zapomniałam jakie są pyszne, zajadaliśmy się nimi wszyscy, aż nam się uszy trzęsły :D

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3-4 porcje:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 spore jabłka
  • ew. cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wbić jajka, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać dokładnie, aż wszystko się rozpuści i przelać do mąki. Ponownie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nie placki z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów