Tak więc mamy tutaj ciasto, powiedziałabym na wpół kruche, bo jednak nie jest to do końca krucha konsystencja i czekoladową masę, zwaną ganache. Zresztą moją ulubioną.
Mam ostatnio słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :)
Bakłażany z czosnkiem czyli po irańsku Mirza ghasemi. Bardzo popularne danie w kuchni perskiej, która wciąga mnie coraz bardziej. Chociaż danie tak egzotyczne, jest jak najbardziej do wykonania w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne.
Na dobry start w nowy dzień/tydzień proponuję smoothie jagodowe z anansem. Koktajl jest pyszny, jeśli jeszcze nie znasz tego smaku, warto nadrobić zaległości.
Wiśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny żeby wiśnie puściły sok. Po tym czasie wyjąć z garnka z wiśniami skórki cytryny i je wyrzucić...
Sernik chodził za mną już dłuższą chwilę, w końcu się uparłam i zrobiłam. Lubię bardzo taki z dodatkiem serka Ricotta, jest lekki i delikatny, a w oko wpadła mi też pianka którą widziałam na serniku tutaj, stwierdziłam, że do sernika idealna, połączyłam te dwie rzeczy, do tego spód z ciasteczek owsianych i wyszło pyyyyyyyyyyysznie :-)
Ciasto z cukinią jest niezwykle delikatne, do jego przygotowania użyłam mąki z ciecierzycy, placek jest więc naturalnie bezglutenowy, wyjątkowo przy tym lekki, przypomina nieco bardziej treściwy omlet.
Mocno orzechowe i wręcz rozpływające się w ustach, ciężko zjeść więcej niż jedno na jeden raz. Bardzo pasują do kawy, tak też nazwane w przepisie jako ciasteczka do kawy:)
To ciasto świetnie nadaje się na ciepłe dni, bo delikatny biszkopt i masa serowa z dodatkiem cytrynowej galaretki jest lekka i nie za słodka, pycha! :)
W takie gorąco trzeba sobie jakoś radzić z jedzeniem. Przygotować coś na szybko, ostatnio były wrapy z kurczakiem, papryką, sałatką i do tego sos czosnkowy. Smakowały wszystkim, robi się je szybko, do środka można dać to co się lubi :-)
Dobrym pomysłem na letni obiad, gdy z nieba leje się żar jest pieczona ryba. Tak wiem, piekarnik jeszcze podgrzewa atmosferę w domu, ale warto się poświęcić, bo wystarczy szybko zapakować rybkę z warzywami, wrzucić do piekarnika i uciec na około 40 minut z kuchni (u nas jednocześnie z rybą piekły się pokrojone w niedużą kostkę ziemniaczki). A potem już tylko zostaje delektować się smacznym, lekkim obiadem ;)
Tym razem powstało ciasto pieczone, ale w wersji Fit i ze zdrowych produktów. Baza ciasta to praktycznie kokos, a krem jest to całkowicie coś nowego i dla mnie, i w ogóle nie widziałam tego jeszcze, to mieszanka suszonych owoców i śmietanki kokosowej.
Moim idealnym pączkiem jest: pączek duży, smażony na oleju/ smalcu, koniecznie z białą obwódką, z lukrem oraz ze sporą ilością marmolady. Taki pączek, jaki jadałam w dzieciństwie.
Granita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym.