Gulasz wieprzowy z papryką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami
Dzień dobry :-) Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo upałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- około 800 g szynki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 większe papryki czerwone
- 2 większe papryki białe lub zielone
- 1 słoik ogórków kiszonych (taki litrowy)
- 2 większe cebule czerwone
- 90 g koncentratu pomidorowego
- około 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- mąka
- olej do smażenia
1. Na samym początku przygotowujemy sobie bulion. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy na pół, a potem w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, oraz pieczarki, solimy i smażymy. Usmażone przekładamy do większego garnka.
2. Papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski i podsmażamy na tej samej patelni co pieczarki. Jak będą w miarę miękkie, przekładamy do pieczarek.
3. Mięso myjemy, kroimy w większą kostkę, na tej samej patelni co smażyliśmy poprzednie składniki rozgrzewamy olej, do miski dajemy kilka łyżek mąki. Mięso dajemy do mąki, żeby go w niej obtoczyć i potem wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż ładnie nam się zarumieni. Usmażone mięso wrzucamy do garna z resztą składników.
4. Do wszystkiego wlewamy bulion, dodajemy cały koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kurkumę, mieszamy. nakrywamy pokrywką i dusimy około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nam za bardzo nie przywierało. Sprawdzamy też czy mięso jest miękkie. Tak z 10 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)