Kiedyś emitowano uwielbiany przeze mnie program "Pieprz i wanilia?". W sumie - myślałam - dziwne połączenie. Nie znałam zapachu wanilii tylko sztuczny cukier waniliowy. Więc wybrałabym wtedy pieprz. Dziś dylematu nie miałam i połączyłam krem z kalafiora z pieprzem i wanilią. Do nich mleko z migdałów.
Smaczny kruchy spód, śmietankowy budyń i słodka beza przełamane smakiem kwaskowatych owoców borówki amerykańskiej to wszystko składa się na naprawdę pyszne ciasto, które wbrew pozorom nie wymaga zbyt skomplikowanych przygotowań.
Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną pianę dodając po trochu cukier, im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty biszkopt, dlatego warto zarezerwować sobie na to więcej czasu. Sypkie składniki mieszamy razem i przesiewamy...
Ostatnio miałam nadmiar marchewek, jakoś tak kupiliśmy, potem mąż wziął trochę z działki od taty i tak czekały na zrobienie. Stwierdziłam, że może posmakują dzieciom pieczone. Tak tez było, nam też smakowały, jak się uda to zrobimy jeszcze na pewno kilka razy ;-). Do marchewek dodałam łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.
Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami (...).
Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką...
Te delikatne, puszyste placuszki powstały trochę przez przypadek. Miałam w lodówce dużą porcję domowego kefiru, był już dosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw (...), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam!
Skoro sezon na pomidory w pełni, korzystajmy z ich uroku i przetwarzajmy na wszystkie sposoby, bo przetworzony pomidor to zdrowszy pomidor, poddany obróbce termicznej zwiększa ilość likopeny, mającego działanie przeciwnowotworowe.
Włosi mają swoje cudowne mąki manitobę i semolinę 00 z których wypiekają pyszne foccacie. Ja użyłam maki orkiszowej ekologicznej jasnej. Chciałabym przeprowadzić Was krok po kroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach
Ciasto z kremem cytrynowym okazało się natomiast większym hitem niż wszystkie placki z jagodami, jogurtowce z truskawkami serniki z wiśniami razem wzięte. To zupełnie nie wakacyjne ciasto znika w ekspresowym tempie nawet w największe upały. Jest apetycznie wilgotne, puszyste, lekkie i kwaskowe. Do tego oczywiście bardzo proste i niezbyt pracochłonne jak na ciasto z kremem.
Jagody w wytrawnej odsłonie? Ależ proszę bardzo! Jagody i borówki nie tylko świetnie smakują w słodkich deserach, ale również doskonale komponują się z serami, szczególnie kozimi i owczymi (poza tym polecam je do niektórych ryb i mięs, ale o tym może innym razem). Dlatego postanowiłem wykorzystać je do boskich tostów z ciabatty.
Ketchup z cukinii smakuje inaczej niż tradycyjny pomidorowy, ale to nie znaczy, że gorzej. Jest dość pikantny, dość wyraźnie wyczuwa się w nim cebulę. To świetny dodatek do kanapek !
Focaccia to taka trochę bardziej uboga siostra pizzy. Drożdżowy placek z oliwą i czasem kilkoma wytrawnymi dodatkami. Ponieważ jestem w środku ogródkowego sezonu na cukinię i bakłażany, właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatki do focacci.
Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione po brzegi fantastycznym serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem.
Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały!