Zupa z cukinii i marchewki

Zupa z cukinii i marchewki

Zupa z cukinii o przyjemnym blado – żółtym kolorze, cieszy nie tylko zmysły smaku, ale również oczu. Zupę z cukinii z tego przepisu, robię kolejny raz w tym sezonie. Przepyszna zupa dla każdego, bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepsza ze świeżej, młodej cukinii i młodej marchewki. Smacznym dodatkiem do zupy są chrupiące czosnkowe grzanki i przyrumienione ziarenka słonecznika. Aromatyczna, zdrowa zupa na co dzień ?

Zdjęcie - Zupa z cukinii i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 700 g młodej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 litry bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Do podania

  • grzanki czosnkowe*
  • czerstwa bułka
  • ziarenka słonecznika

Cukinię i marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.

Na głębokiej patelni, rozgrzewam masło klarowane. Dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki. Warzywa smażę mieszając, do lekkiego zrumienienia.

Przesmażone warzywa dodaję do gorącego bulionu, wszystko gotuję na małym ogniu około 20 minut.

Dodaję startą cukinię, majeranek i pietruszkę. Całość ponownie gotuję na małym ogniu, około 30 minut.

Na koniec zupę, miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z grzankami  i ziarenkami słonecznika. Smacznego ?

*Do przygotowania czosnkowych grzanek, potrzebne będą dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku i czerstwa bułka pokrojona w kostkę. Czosnek daję na rozgrzaną patelnię, razem z bułką. Całość opiekam mieszając, do czasu, kiedy kosteczki bułki, będą delikatnie suche i chrupiące ?

Zdjęcie - Zupa z cukinii i marchewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów