Zupa z cukinii i marchewki
Zupa z cukinii o przyjemnym blado – żółtym kolorze, cieszy nie tylko zmysły smaku, ale również oczu. Zupę z cukinii z tego przepisu, robię kolejny raz w tym sezonie. Przepyszna zupa dla każdego, bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepsza ze świeżej, młodej cukinii i młodej marchewki. Smacznym dodatkiem do zupy są chrupiące czosnkowe grzanki i przyrumienione ziarenka słonecznika. Aromatyczna, zdrowa zupa na co dzień ?
Składniki
- 700 g młodej cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- masło klarowane do smażenia
- 2 litry bulionu
- sól i pieprz do smaku
Do podania
- grzanki czosnkowe*
- czerstwa bułka
- ziarenka słonecznika
Cukinię i marchewkę obieram i ścieram na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek drobno siekam.
Na głębokiej patelni, rozgrzewam masło klarowane. Dodaję cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki. Warzywa smażę mieszając, do lekkiego zrumienienia.
Przesmażone warzywa dodaję do gorącego bulionu, wszystko gotuję na małym ogniu około 20 minut.
Dodaję startą cukinię, majeranek i pietruszkę. Całość ponownie gotuję na małym ogniu, około 30 minut.
Na koniec zupę, miksuję na krem i doprawiam do smaku. Podaję z grzankami i ziarenkami słonecznika. Smacznego ?
*Do przygotowania czosnkowych grzanek, potrzebne będą dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku i czerstwa bułka pokrojona w kostkę. Czosnek daję na rozgrzaną patelnię, razem z bułką. Całość opiekam mieszając, do czasu, kiedy kosteczki bułki, będą delikatnie suche i chrupiące ?