Bananowiec z delicjami i mascarpone + film
Bananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity.
- składniki na tortownicę 26 cm
2 jajka
1/3 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
4 banany
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
2 opakowania śmietan – fixu
2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
300 g ciastek typu delicje
- przepis
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy. Na biszkopt wykładamy dżem i dokładnie go rozsmarowujemy. Obrane banany kroimy w plasterki a następnie układamy je na warstwie dżemu.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokrojone banany i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka delicje.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała.
Na delicje wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.