Zapiekane szpinakowe pierożki
Jak wiecie niedawno wróciłam z Chin, dlatego kuchnia azjatycka jeszcze bardziej stała się bliska mojemu sercu ( choć bliska była zawsze bo jak wiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ).
Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży.
Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10!
Niebo w gębie!
Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs!
To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!
SKŁADNIKI:
ZIELONE PIEROGI:
* mąka pszenna – ok. 450 g
* ciepła woda – 125 ml
* szpinak – 180 g
* świeża kolendra – 1 pęczek
* jajko – 1 szt
* sól – 1 łyżeczka
FARSZ:
* grzybki mun- 2 szt
* zmielona wieprzowina – 150 g
* krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g
* dymka – 1 mały pęczek
* olej roślinny – 2 łyżki
* ocet ryżowy – 1 łyżeczka
* sos sojowy – 1 łyżka
* świeżo mielony pieprz – do smaku
* cebula – 1 szt
* czosnek -1 ząbek
SŁODKI SOS CHILI:
* papryczka chili – 1 szt
* woda – 500 ml
* czosnek – 3 ząbki
* cukier – 3-4 łyżki
* sól – 1 szczypta
* ocet ryżowy – 3 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.
FARSZ:
Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy.
Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane krewetki, cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki – wszystko razem dokładnie wyrabiamy na zwarty farsz, doprawiamy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut.
SŁODKI SOS CHILI:
Papryczkę i czosnek drobno siekamy.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, cukier, ocet i sól – gotujemy na wonym ogniu ok. 10 minut.
Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w odrobinie wody, ciągle mieszając wlewamy do gotującego się sosu.
Gotujemy do zgęstnienia.
Ps. dla koloru możemy dodać jeszcze niewielką ilość słodkiej papryki.
CAŁOŚĆ:
Na blacie rozkładamy po 4 okręgi wycięte wcześniej z cieniutko rozwałkowanego ciasta ( mają zachodzić jeden na drugi ).
Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”.
Dobrze sklejamy brzegi!
Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu.
Podajemy na gorąco z sosem!
Pycha!