Zapiekane szpinakowe pierożki

Jak wiecie niedawno wróciłam z Chin, dlatego kuchnia azjatycka jeszcze bardziej stała się bliska mojemu sercu ( choć bliska była zawsze bo jak wiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ).

Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży.

Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10!

Niebo w gębie!

Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs!

To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!

 Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

ZIELONE PIEROGI:

* mąka pszenna – ok. 450 g

* ciepła woda – 125 ml

* szpinak – 180 g

* świeża kolendra – 1 pęczek

* jajko – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

* grzybki mun- 2 szt

* zmielona wieprzowina – 150 g

* krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g

* dymka – 1 mały pęczek

* olej roślinny – 2 łyżki

* ocet ryżowy – 1 łyżeczka

* sos sojowy – 1 łyżka

* świeżo mielony pieprz – do smaku

* cebula – 1 szt

* czosnek -1 ząbek

SŁODKI SOS CHILI:

* papryczka chili – 1 szt

* woda – 500 ml

* czosnek – 3 ząbki

* cukier – 3-4 łyżki

* sól – 1 szczypta

* ocet ryżowy – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.

FARSZ:

Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy.

Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane krewetki, cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki – wszystko razem dokładnie wyrabiamy na zwarty farsz, doprawiamy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut.

SŁODKI SOS CHILI:

Papryczkę i czosnek drobno siekamy.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, cukier, ocet i sól – gotujemy na wonym ogniu ok. 10 minut.

Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w odrobinie wody, ciągle mieszając wlewamy do gotującego się sosu.

Gotujemy do zgęstnienia.

Ps. dla koloru możemy dodać jeszcze niewielką ilość słodkiej papryki.

CAŁOŚĆ:

Na blacie rozkładamy po 4 okręgi wycięte wcześniej z cieniutko rozwałkowanego ciasta ( mają zachodzić jeden na drugi ).

Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”.

Dobrze sklejamy brzegi!

Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu.

Podajemy na gorąco z sosem!

Pycha!

Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami
3

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment
1

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak w kremowym, czosnkowym sosie z suszonymi pomidorami
7

Kurczak w kremowym, czosnkowym…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit

Rolada szpinakowa z truskawkam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięta. Sałatka na sierpień!
2

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięt…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron z fasolką i pomidorami
1

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust